Hétvégén lesz a Szarvasgomba Ünnepe (x)

Szombaton és vasárnap rendezik a Jásziványi Szarvasgomba Ünnepet, ahol minden a szarvasgomba körül forog majd. A szervezők remélik, egyre többen jönnek rá, hogy a szarvasgomba nem csak a gazdagok eledele, és kihasználják, hogy Magyarországon igen nagy mennyiségben terem ez a különös élőlény.


Szarvasgomba-nagyhatalom vagyunk, még ha ez a tény meglehetősen ismeretlen is a legtöbb ember számára. Magyarországon jól terem a szarvasgomba, de a begyűjtött gomba nagy részét külföldön dolgozzák fel és értékesítik, elsősorban olasz kereskedők. Noha az utóbbi években megélénkült a hazai gasztronómiai élet, és a szarvasgomba iránti hazai kereslet is növekszik lassan, itthon még mindig nincs igazán kultúrája az ételnek.

Nálunk inkább csak érdeklődnek az emberek a szarvasgomba iránt, mintsem fogyasztanák, mert azt hiszik, csak csillagászati áron juthatnak hozzá – mondta el a fesztivál egyik szervezője, Rose András, a Dunst & Rose Kft. ügyvezetője. Ők küldetésüknek tartják, hogy a szarvasgomba jó hírét keltsék, méghozzá az abból készült ételek révén. A hétvégi, jásziványi rendezvényre többek között szarvasgomba fagyival készülnek, de lesz mangalicatepertős zsíros kenyér is – természetesen szarvasgombával.Ugyanakkor nem csak a szarvasgombából készült ételeken lesz a hangsúly, esik majd szó a gyűjtőkről is, akik számára a gombászás életforma. Bár a köztudatban ez rögzült, itthon nem vaddisznókkal keresik a szarvasgombát, ez a francia szokás nálunk nem honosodott meg. A magyar gyűjtők inkább kutyákkal kutatják fel a lelőhelyeket, ami abból a szempontból is előnyös, hogy a kutyák nem falják fel, amit találnak, ellentétben a vaddisznókkal.

Azért nézzük csak meg, hogyan keresi a szarvasgombát egy disznó:Aki tudományos megközelítésből vizsgálná a szarvasgombát, az pedig a szakszerű termesztésről és a különböző gombafélékről szóló előadásokra is beülhet, de ezeket tényleg csak az elvakult szarvasgomba-rajongóknak ajánljuk. Mindenki mást leginkább a menüsorral lehet megfogni.

A Jásziványi Szarvasgomba Ünnep ingyenes, további információkat a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének honlapján lehet megtudni a rendezvényről.