Hétvégén komoly havazás jöhet

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Pénteken még alig kell számítani esőre, de szombaton 5-10 cm hó is hullhat.


Pénteken erősen felhős, főleg déltől már borult lesz az ég – ígéri a Köpönyeg. Eleinte elszórtan lehet szitálás, gyenge eső, a hegyekben hószállingózás, havas eső; majd délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső. DNy-on már kiadós mennyiségű csapadék várható. Eleinte a DK-i, estétől az ÉK-i szél erősödhet meg. Kettős fronthatás terheli a szervezetünket. Északon 4 és 6, délen 7 és 10 fok között alakul a csúcsérték.


Szombaton mediterrán ciklon okoz csapadékos, mozgalmas időjárást. A borult égből estig sokfelé számíthatunk jelentős csapadékra, mely az ország nagy részén eső lesz, de már a hajnali óráktól ÉNy-on, később a Dunántúl nyugati felén (kiemelten Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében) havazás válthatja fel az addigi esőt. Síkvidéken várhatóan még nem lesz megmaradó hóréteg, de 300-400 méter felett akár 5-10 cm-es hó is hullhat. Elsősorban a Bakonyban és a Alpokalján télies útviszonyokra készülhetünk. Délutántól, estétől ÉNy felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Már a reggeli óráktól mindenhol megerősödik, az ÉNy-i és a középső területeken viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Erős hidegfronti hatás kezdődik. Reggel 1 és 6, délután 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet, azaz szinte semmit sem emelkedik napközben a hőmérséklet, ráadásul az erős szélben még hidegebbet érzünk majd. Igazi télies nap valószínű!

Vasárnap csökken a felhőzet, mérséklődik a szél, és az ország nagy részén naposra fordul az idő. Reggel országos fagy lesz -5 és 0 fok közötti értékekkel, és délután is hidegebb lesz az átlagosnál, mindössze 1 és 7 fok között alakulhat a hőmérséklet.