Hétszeres különbségek vannak a magyarországi fizetésekben

-

Nagyjából hétszeres a magyarországi jövedelmi olló: a leggazdagabbak hétszer annyi fizetést visznek haza, mint a legszegényebbek. A friss adatok alapján az OECD-országok átlag ennél magasabb.


A jövedelmi különbségeket az úgynevezett Gini-együtthatóval szokták mérni, ez 2013-ban Magyarországon 0,288 volt (ez a most közölt legfrissebb adat; egy évvel korábban még 0,290-en állt az index). A jövedelmi olló nagyjából megegyezik Németországéval, ami nem azt jelenti, hogy ugyanakkora lenne a két ország életszínvonala, hanem hogy ott is azonos a jövedelem eloszlása – kommentálta az adatokat a Napi Gazdaságnak Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) állandó képviseletének vezetőjeként.

Cséfalvay hangsúlyozta: a válság évei után, a 2013-as adatok alapján mért eredmények az OECD-átlag felső egyharmadába juttatták Magyarországot. Ennek eredményeként a legszegényebb és a leggazdagabb 10 százalék jövedelme közötti különbség 7,2-szeres, míg a szervezet átlaga 9,6-szoros. A visegrádi országok közül Csehországban és Szlovákiában alacsonyabb, Lengyelországban viszont kissé nagyobb a felső és az alsó réteg közötti jövedelmi különbség, mint Magyarországon. A jövedelmi olló Dániában, Szlovéniában és Csehországban a legkisebb, Mexikóban, Chilében és az Egyesült Államokban a legnagyobb.

Az egyenlőtlenségek globális okaiként a nagykövet többek között a termelékenység stagnálását, a társadalmak elöregedését, a technológia egyre gyorsabb, de nem a teljes lakosságnak elérhető fejlődését, az önfoglalkoztatást, valamint az ideiglenes és részmunkaidős foglalkoztatást említette.