Hétszázmillió eurót kell befizetni adócsaló multiknak - Belgiumban

Fotó: AFP / PATRICK HERTZOG

-

Legális adócsalást ítélt szabályellenesnek az Európai Bizottság. A magyarországi multik egyelőre nyugodtak lehetnek.


Hétszázmillió euró (221,7 milliárd forint) adót kell befizetnie 35 multinacionális cégnek Belgiumban, miután az Európai Bizottság hétfőn közölt határozata szerint úgy ítélte, a belga adórendszert túlságosan is nagy kedvezményeket nyújtott nekik. Brüsszel szemében ez szelektív adókedvezménynek, így pedig tiltott állami támogatásnak minősül.

A belga adóhatóság a „kizárólag Belgiumban” jelmondattal vezette be a többletnyereségadó-megállapítási rendszert. Az csupán bizonyos multinacionális csoportoknak kedvezett, míg az önálló – azaz csoporthoz nem tartozó – és kizárólag Belgiumban tevékenykedő vállalatok nem igényelhettek hasonló kedvezményeket - indokol a bizottság. A 2005-től alkalmazott rendszer lehetővé tette, hogy a multiknak úgynevezett feltételes adómegállapítások alapján a szokásosnál lényegesebb kevesebb adót kelljen befizetniük.

Nem kis kedvezményben részesültek: a vizsgálat szerint 50-90 százalékkal csökkenthették társaságiadó-alapjukat. A bizottság által 2015 februárjában indított részletes vizsgálat rámutatott, hogy a rendszer indokolatlanul tér el mind a belgiumi társaságiadó-rendszer bevett gyakorlatától, mind az úgynevezett „szokásos piaci ár elvétől”, és így ellentmond az uniós állami támogatási szabályoknak.


Így működött a "Kizárólag Belgiumban" rendszer: a profit kisebb része után kellett csak adót fizetni


A kedvezményezett vállalatok listáját, valamint az egyes vállalatok által visszafizetendő adó pontos összegét a belga adóhatóság fogja meghatározni. A bizottság becslése szerint az esedékes visszafizetések összértéke megközelíti a 700 millió eurót.

A rendszer Magyarországon sem ismeretlen: becslések szerint több száz cég köthetett hasonló feltételes adómegállapítást, amely teljesen legális módszer. A Vs.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban egyelőre nem kell tartaniuk a Magyarországon működő multiknak hasonló retorziótól, mivel hasonló célzott vizsgálat nem zajlik.

A bizottság 2013 júniusa óta vizsgálja a tagállamok feltételes adómegállapítási gyakorlatát. 2014 decemberében e tájékozódási célú vizsgálatot az összes tagállamra kiterjesztette. Tavaly októberben a Fiatnak és a Starbucksnak nyújtott adókedvezmények visszafizettetését rendelte el Brüsszel, további három ügyben pedig annyit közölt: állami támogatáshoz juthattak az adókedvezmények miatt. Itt az Apple írországi, illetve az Amazon és a McDonald's luxemburgi leányvállalatáról van szó.