Hétmillióan éheznek a háború sújtotta Jemenben

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Az ország 75%-a nem jut tiszta ivóvízhez. A lakosság fele kiskorú, gyerekek milliói élnek éhező családokban.


Az ENSZ a "legnagyobb humanitárius válságnak" nevezte azt a helyzetet, amit a polgárháború okozott Jemenben. Az országot sújtó konfliktus két éve tart, alapja a síita-szunnita ellentét, ráadásul az Al-Kaida és az Iszlám Állam is jelen van a térségben. Két éve egy Szaúd-Arábia által vezetett, kilenc országból álló koalíció avatkozott bele a polgárháborúba, de a síitáknak és a szunnitáknak azóta sem sikerült megegyezniük. Az ENSZ annyira súlyosnak tartja az ország állapotát, hogy külön emiatt tart konferenciát kedden, a svájci Genfben - írja a BBC.


Húszmillió embert érint a szegénység

Jemen már a polgárháború előtt is a Közel-Kelet legszegényebb országának számított. Azóta az élelmiszerhiány az egyik legnagyobb probléma lett az országban, az ENSZ már januárban arra figyelmeztetett, hogy éhínség várható a térségben. Az ország 25,6 milliós lakosságából 19 millió sürgős ellátásra szorul a szervezet szerint, közülük 7 millióan pedig éheznek. Kétmillió gyerek él olyan családban, ahol nem jut minden nap megfelelő étel az asztalra.


Az ország népessége ráadásul elég fiatal: a lakosság 46%-a 15 év alatti, a segélyezés tehát nem csak ezen a kétmillió, mélyszegénységben élő családon segíthetne, hanem jóval több gyereken. A Vöröskereszt közel-keleti egységének vezetője, Robert Mardini katasztrofálisnak nevezte Jemen helyzetét, az életkörülményeket pedig elviselhetetlennek.


Az elfelejtett ország

Miután januárban szóba került a lehetséges éhinség, az ENSZ 2,1 milliárd dollár értékben tervezett segélyszállítmányokat küldeni Jemenbe. A segélyszervezetek viszont ennek csak egy kis részét, kb. 15%-át tudták fedezni, a maradék 1,8 milliárd dollár értékű segélyszállítmány megszervezéséről szól a genfi konferencia. Egy nemzetközi, gyermeksegélyezéssel foglalkozó szervezet munkatársa, Caroline Anning azért tartja fontosnak a konferenciát, mert így végre nemzetközi figyelmet kap a milliókat érintő jemeni éhezés.


Mindenki Szíriára és Irakra koncentrál, a segélyek szempontjából Jemen egy elfelejtett ország

- mondta Caroline Anning.

Szerinte az oktatás helyreállítása is fontos feladat, a polgárháború miatt kétmillió gyerek nem tudta folytatni az iskolát.

A Vöröskereszt az egészségügyi ellátást célozza meg, ami közel áll a teljes összeomláshoz. Az ország kórházainak csak a fele üzemel, nagy részükből pedig hiányzik a személyzet, a felszerelések, gyógyszerek, vagy épp az áram.


Blokád a kikötőn

A segélyezésnek nem csak pénzügyi akadályai vannak. Az ország legnagyobb kikötőjét, a Vörös-tenger partján fekvő Hudaydahot blokád alá vonta a Szaúd-Arábia vezette hadi koalíció, ráadásul a kikötő nagy részét még 2015-ben le is bombázták. A segélyszervezeteknek ezért más útvonalat kellett keresni, ami megnehezítette a szállítást. A Vöröskereszt már inkább a déli Aden kikötőt használja, még ha az távolabb is esik. Robert Mardini azt is elmondta, hogy a béketárgyalásoknak is itt lenne az ideje, mert önmagában a segélyezés nem fogja megoldani a humanitárius problémákat, csak az, ha vége lenne a háborúnak.

A pénzügyi és szállítási nehézségeknek köszönhetően körülbelül harmadannyi segélyt kap Jemen, mint amennyire szüksége lenne legalább a háború előtti szint fenntartásához.