Hétmillió embert öl meg évente a légszennyezés (infográf)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

-

Minden nyolcadik ember a rossz levegő miatt hal meg, főleg a nők és a gyerekek veszélyeztetettek – állítja a WHO.


Közzétette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legfrissebb jelentését, mely szerint 2012-ben – világszerte – hétmillióan haltak meg a légszennyezéssel összefüggésben. Ez duplája az előzetesen kalkuláltnak, így elmondható, hogy a szennyezett levegő lett a legnagyobb egészségkárosító környezeti tényező. A WHO szerint az új adat azt mutatja, erősebb a kapcsolat a kültéri és belső (pl. dohányzás okozta) légszennyezés a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. A legrosszabb helyzetben főként a dél-kelet ázsiai és a nyugat-csendes-óceáni, szegényebb országok vannak. „A levegő megtisztítása csökkenti a nem-fertőző betegségek kockázatát épp a nők és a legsérülékenyebb csoportok (beleértve az időseket és a gyerekeket) esetében” – véli Flavia Bustreo. A WHO családok, nők és gyermekek egészségével foglalkozó főigazgató-helyettese szerint:

 „szegény nők és gyerekek fizetnek súlyos árat a beltéri légszennyezés miatt, mivel ők töltenek sok időt házaikban, belélegezve a széntüzelésű kályhák és a fafűtéses tűzhelyek füstjét”.
A mostani jelentés alapján a WHO egy ütemtervet dolgoz ki, melyben a levegőminőség javításának lépéseire, tanácsadásra tesznek javaslatot.Mi a megoldás?

„Mindannyiunknak kell levegőt venni, ami nehézzé teszi, hogy elkerüljük a szennyezett levegőt”
– idézte az AP Frank Kellyt, a londoni King’s College környezetvédelmi kutatócsoportjának vezetőjét – aki nem vett részt a WHO jelentésének összeállításában. Kelly szerint elsősorban a kormányok feladata lenne a légszennyezés csökkentése, beleértve a jogi szabályozást, az erőművek elköltöztetését a nagyobb városok mellől és  az olcsó alternatívák megteremtését, amely felváltja a belső fa- és széntüzelésű kályhákat. Emellett az emberek is tehetnek a jobb levegőért, ha nem a csúcsidőszakokban indulnak útra és igyekeznek kisebb forgalmú útvonalakat választani.