Hétfőtől már lehet ingatlanközvetítő cégünk

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Másodszorra fut neki a Duna House a részvényei eladásának. Tavaly egy törvénymódosítás lepte meg a céget.


Hétfőn megkezdődik a Duna House részvényeinek értékesítése a Budapesti Értéktőzsdén – jelentette be a cég. A papír vezető forgalmazója a Condorde Értékpapír Zrt. lesz, de részvényeket emellett az Erste Befektetési Zrt., az Equilor Befektetési Zrt., az MKB Bank Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. kijelölt fiókjaiban is meg lehet vásárolni.
A társaság összesen összesen 150 ezer részvényt tervez értékesíteni nyilvánosan. Legfeljebb további 450 ezer részvény is átcsoportosítható lesz a zárt körűből a nyilvánosan értékesíthető csoportba, zárt körben az előzetes tervek szerint 750 ezer darab részvényt terveznek eladni. A minimumár 3900, a maximumár pedig 5250 forint lesz. A végleges részvényár a zárt körű jegyzés során kialakuló ár lesz, a részvényjegyzés során a maximumáron lehet a papírt jegyezni, majd a végleges ár kialakulása után a különbözetet visszakapja a részvénytulajdonos. Összesen 75 ezer darab nyilvánosan kibocsátott részvényt a végső árnál tíz százalékkal olcsóbban ad majd a cég, egy részvényjegyzőnek azonban legfeljebb 250 darab kedvezményes árú részvénye lehet.Mindösszesen legfeljebb 4,7 milliárd forint bevétellel számol a Duna House, a bevételből 1,5 milliárd forintot tőkeemelésre szánnak. Ebből félmilliárdot refinanszírozásra fordítana a cég – ennyi tagi hitel van a cégben, emellett nagyjából félmilliárd forint értékben hamarosan lejár egy kötvény. A fennmaradó összeg egyéb célokat szolgál. A bevételből várható többi pluszt befektetésekre költi majd a társaság.
A magyar, lengyel és cseh piacon működő ingatlan- és hitelközvető cég másodszor fut neki a tőzsdére lépésnek. Első körben egy váratlan törvénymódosítás miatt kellett visszakoznia a cégnek. Jelentősen befolyásolta tavaly az ingatlanközvetítői piacot, hogy a közvetítői jutalékot maximalizálta a törvény: a módosítás révén a jelzáloghitelek közvetítői díja nem haladhatja meg a folyósított tőketartozás két százalékát a piacon szokásos 2,5-3,5 százalékkal szemben. Tavaly novemberben már a részvényjegyzési időszakban kérte a Duna House, hogy a BÉT függessze fel az értékesítést a váratlan, de jelentős piacbefolyásoló tényező miatt.
Hasonlóképpen döntött lényegében ugyanebben az időben a Waberer’s is. A fuvarozócég azonban tavaly december 17-én végül arról döntött, hogy visszaalakul zárt körűvé. Idén júniusban aztán Wáberer György eladta saját részvényeit, és visszavonult.