Hétfőtől ábrándozva gondolhat vissza a szeptemberi kánikulára

-

10-12 fokkal van melegebb, mint azt szeptemberben megszoktuk, de csak a jövő hét elejéig, amikor hirtelen 10-15 fokot is zuhan a napi csúcshőmérséklet, jelzi a Köpönyeg. Csütörtökre virradóra több melegrekord is megdőlt.


Pénteken még az ország nagy részén marad a gyengén felhős, napos időjárás, de délutántól északnyugaton már erősen megnövekszik a felhőzet, és itt késő este zápor, zivatar is kialakulhat.

Délután még 30-31 fok is lehet, de szombat reggelre 13 és 21 fok közé süllyed a hőmérséklet. Szombaton napközben újra melegszik az idő, de közben nyugaton fokozatosan megnövekszik a felhőzet, északnyugaton pedig egyre többfelé lesz zápor és zivatar. Északnyugaton 25, de délkeleten még 30-33 fok lesz a maximum.

Vasárnap sokfelé várható eső, zápor, zivatar, sőt felhőszakadások és jégeső is. Markáns hidegfront is érkezik, és jelentős lehűlés kezdődik, sokfelé 60-90 kilométer per órás, viharos széllel.
A Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon 15 és 21, középen 22 és 29, DK-en 30 és 32 fok között alakul a hőmérséklet, írja a Köpönyeg.


Most még melegrekord és hőségriadó

Csütörtökre virradóra több fokkal megdőltek a napi fővárosi és országos hajnali melegrekordok, ezt az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte. Szeptember 17-én eddig 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, ahol 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen mutattak 23,6 fokot a hőmérők.

A fővárosban a korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A hőség miatt három megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves - kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.