Hétfőtől 0–24-ben operatív törzs figyeli a migrációs helyzetet

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-


A belügyminiszter utasítása alapján a feladatok összehangolt végrehajtásának támogatása érdekében hétfő reggel 8 órakor alakul meg a feladatok végrehajtását koordináló Központi Operatív Törzs – olvasható a Hivatalos Értesítő pénteki számában. Az operatív törzset – a belügyminiszter irányítása mellett – az országos rendőrfőkapitány által az Országos Rendőr-főkapitányság hivatásos állományából kijelölt, vezető beosztást betöltő személy vezeti.

A szervezet 24 órás folyamatos munkarendben működik. Az operatív törzs szakmai javaslattevő, valamint a feladatok végrehajtásának összehangolásában részt vevő szervként működik, ennek során végzi a szükséges operatív döntések előkészítését, javaslatot tesz a döntések végrehajtására, figyelemmel kíséri a döntések végrehajtását. Részt vesz a migrációs helyzet vagy – elrendelése esetén – a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont erők és a közreműködő szervezetek tevékenységének összehangolásában.

A parancsnok vagy szolgálatban lévő helyettese naponta kétszer: 8 és 18 órakor jelentést tesz a belügyminiszternek a válsághelyzettel kapcsolatos statisztikai adatokról, a válsághelyzet kezelését érintő lényeges körülményekről, eseményekről, változásokról, a bekövetkezett rendkívüli eseményekről, az esetlegesen felső vezetői döntést igénylő kérdésekről, valamint a belügyminiszter által meghatározott további adatokról.

A Központi Operatív Törzs kijelölt szakemberekből álló állománnyal működik. Tagjai a rendőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából kerülnek ki.

A parancsnok felkérheti közigazgatási szervek vezetőit vagy gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőit, valamint a válsághelyzet kezelésében részt vevő humanitárius, karitatív szervezet vezetőjét is, hogy vegyen részt az operatív törzs működésében.