Hétfőn újra lehet bankba menni Görögországban

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Enyhítettek a készpénzfelvételi korlátozásokon is.


Három hét zárva tartás után hétfőn ismét kinyitnak a bankok Görögországban. Kissé enyhítenek a készpénzfelvételi korlátozásokon, de a külföldi utalásokra vonatkozó tilalom és a tőke mozgásának ellenőrzését célzó egyéb intézkedések érvényben maradnak – derült ki a görög kormány rendeletéből.

A helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét június 29-e óta 60 euróban korlátozta a kormány. Ezt az előírást úgy változtatták meg, hogy a banki ügyfelek egy hét alatt legfeljebb 420 eurót vehetnek fel készpénzben számlájukról. Emellett hétfőtől ismét lehet fizetni külföldön a görögországi bankok által kibocsátott hitel-, illetve bankkártyákkal.

A három hétig tartó bankzárlat mintegy 3 milliárd eurós veszteséget okozott a görög gazdaságnak, nem számolva a turizmusból származó bevételek kiesését – írta a Katimerini című görög liberális napilap. Kereskedelmi csoportokra hivatkozva az újság kiemelte, hogy csak a kiskereskedelmi forgalomban 600 milliós eurós veszteséget szenvedtek el, míg az exportőrök 240 millió eurós kieséssel számolnak. A vámhivataloknál mintegy 4500, nyersanyagokkal és késztermékekkel töltött konténer vesztegel.

A görögországi bankok megnyitásának engedélyezését az tette lehetővé, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön 900 millió euróval, 89,9 milliárd euróra emelte a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára.

A görög kormány éppen azért kényszerült a bankzárlat és a tőkeellenőrzés bevezetésére, mert az EKB elzárta a pénzcsapokat, és a görög bankok nem jutottak friss likviditáshoz, miközben egyre több pénzt vontak ki a számlatulajdonosok.