Hétfőn sok minden kiderülhet a gázkereskedelemről

-

Az MSZP perelt a dokumentumokért, most kapott egy rakás iratot az MVM-től. Hétfőn nyilvánosságra hozzák a párt honlapján.


Tóth Bertalan szocialista politikus azt mondta, még márciusban nyert jogerősen pert abban a közérdekű adatigénylési ügyben, amelyben a bíróság arra kötelezte az MVM-et, hogy adja ki számára azokat a szerződéseket, iratokat, amelyekből Tóth megfogalmazása szerint „megismerhető az a gázlopás, amely az elmúlt időszakban működött”. Szerinte „a gázlopás” 2011 és 2014 között folyt az MVM gázkereskedő cége és a magyar kormány, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével.

Tóth Bertalan a jogerős döntés ellenére sem kapott meg minden iratot. Ha ez nem változik, büntetőfeljelentést tesz közérdekű adattal való visszaélés miatt.

Tóth Bertalan azt mondta, egy 2011-es miniszteri rendelet alapján a távfűtéses lakásokban élők, a kórházak, óvodák, iskolák ellátásának biztosítása érdekében az MVM gázkereskedő cége a stratégiai tározókból kiemelhet bizonyos mennyiséget, amelyet olcsón kell adnia az érintetteknek. A hiányzó mennyiséget Ausztriából is pótolhatta az MVM, olcsóbb gázzal. Ez azonban Tóth Bertalan szerint az offshore hátterű céghez, a MET-hez jutott el, amely aztán ezt a gázt piaci áron továbbértékesítette. A politikus szerint a cég ezen nagyot kaszált.