Hétfőn nem nyitott ki az Eiffel-torony

Fotó: Getty Images / Shaun Botterill

-

A franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság előző esti döntője alatt összecsaptak a randalírozó szurkolók és a rendőri erők, emiatt hétfőn nem fogad látogatókat az Eiffel-torony.


A jelenlegi helyzetben „nem lehet elfogadható biztonsági feltételekkel kinyitni” – fogalmazott a vezetőség.

Vasárnap este akkor történtek az incidensek az Eiffel-torony tövében, amikor a rendőrség este 7 óra után már nem engedett több embert a teljesen megtelt szurkolói zóna felé menni. A dühös szurkolók az Eiffel-torony környékén szemeteskukákat, egy robogót és egy autót is felgyújtottak, a rendőröket pedig megdobálták. A hatóság vízágyú és könnygáz bevetésével fékezte meg a többségében fiatalokból álló randalírozókat.

A pánikhelyzetben az egyik megtámadott gépkocsi sofőrje elütött két embert, az egyiküket kórházban ápolják. A hatóságok közlése szerint 40 embert vettek őrizetbe.

A szurkolói zóna két órával a finálé kezdete előtt megtelt, több mint 90 ezer drukker tartózkodott ott, ezért a rendőrség a Twitteren és a párizsi metró hangosbemondóján keresztül is tájékoztatta az érdeklődőket arról, hogy nem engednek be több embert a helyszínre. A bejutásra várók kígyózó sorában ekkor többen sírni és visítani kezdtek.

A mérkőzés végére teljesen helyreállt a rend a környéken, ahova nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök.

Az Eiffel-torony az egyik leglátogatottabb turistalátványosság, tavaly több mint 7 millióan keresték fel, nyolcvan százalékuk külföldi turista. Naponta 15-20 ezer látogatót fogad a létesítmény.