Hétfőn megvették, keddre átalakult a Napi Gazdaság

Forrás: VS.hu

-

A Magyar Nemzet korábbi főszerkesztője, Liszkay Gábor tegnap vette meg a lapot, ma már a címlapon és az impresszumban is megfigyelhető a változás. A lap önmeghatározása szerint polgári, konzervatív és vállaltan kormánypárti.


Hétfőn közölte az MTI-vel a Napi Gazdaság Kiadó Kft., hogy a cég száz százalékos üzletrészét Liszkay Gábor vásárolta meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től. Az a Liszkay Gábor, aki azután hagyta el a Magyar Nemzet főszerkesztői pozícióját, hogy a Magyar Nemzet online kiadásában jelentette be – több másik jobboldali médium vezetőjével együtt – február elején, hogy lelkiismereti okokból távoznak a Simicska Lajoshoz köthető televíziók, újságok és rádiók éléről.

A tulajdonosváltás hírével együtt azt is közölték, hogy a napilap átalakul. Céljuk, hogy „az újság eddigi erős gazdasági jellegének megőrzése mellett a következő hónapokban jelentékeny társadalmi, közéleti, politikai és kulturális tartalommal bővítse ki a lapot.” Noha 2013 augusztusától a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató tulajdonában volt a napilap, azt is hozzátették, „irányultságát tekintve vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium lesz”.

Ez már látszik a keddi lapszámon, hiszen, míg a lap neve mellett idáig az volt feltüntetve, hogy „üzleti és pénzügyi hírlap”, ma már az olvasható: „közéleti és üzleti napilap”.Az újrapozicionáláshoz le is szerződtek páran a laphoz azok közül, akik Liszkayval együtt jelentették be a Simicska-médiabirodalomból való távozásukat. A lap főszerkesztőjének, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettesét, Csermely Pétert nevezte ki Liszkay. Ez már látható is a mai lapszámban, ahogy az is, hogy csatlakozott a Lánchíd Rádió korábbi főszerkesztője, Gajdics Ottó is a lapszerkesztők közé.

A keddi lapszám címoldalán megerősítették az a korábbi híresztelést is, hogy a teljes átalakulás nyár végén fejeződik be, amikortól új névvel jelennek meg.

Csermely a köztévé reggeli adásának volt a vendége, ahol azt mondta, teljes értékű közéleti napilappá alakítják a Napi Gazdaságot, új témákkal, rovatokkal és tartalommal jelenik majd meg, mivel „egy gazdasági szaklap volt a tegnapi napig”.

A mai lapszámban a 16 oldalból két oldalt vettek el az új, közéleti témák.

A hétfői bejelentés egy furcsasága, hogy a napigazdasag.hu, a Napi Gazdaság online verziója is az MTI-hírt hozta le.