Hétfőn köszöntjük az új forintbankjegyet

-

Egy év alatt 2,5 ezer milliárd forint értékű bankjegyet kell lecserélni. Jövőre viszont új forint nélkül maradunk.


Az előzetes menetrendnek megfelelően kerül forgalomba a korábbinál biztonságosabb forintbankjegy-sorozat legújabb tagja, az új húszezres. A bankjegyet már szeptemberben kibocsátották, akkortól törvényes fizetőeszköznek számít elméletben, de a forgalomban csak most hétfőn - december 14-én - jelenik meg.
A Magyar Nemzeti Bank 2016 végéig szeretné letudni a bankjegycserét. Mivel idén szeptember végén a jegybanki adatok szerint 123 millió darab húszezres volt forgalomban, ezért egy év alatt összesen 2466 milliárd - vagyis 2,46 billió - forint értékű bankjegyet kell lecserélni.

Az új és a most forgalomban lévő húszezresek 2016 végéig párhuzamosan lesznek forgalomban, azután a régieket a jegybank bevonja, de a pontos időpontot később hozza nyilvánosságra. A régi húszezreseket a bevonás napja után három évig a bankok és a posták, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cserélik új bankjegyre.

A folyamatban lévő forintcsere 2014 őszén indult az új tízezressel, idén következik a húszezres, a tervek szerint jövőre új forint nélkül maradunk, mert az új kétezrest és ötezres majd csak 2017 első negyedében érkezik a jegybank tervei szerint.


Az új bankjegyről megtudhat mindent ebből a Buksza-posztból, arról pedig, hogy a húszezressel történő fizetés meglepetést okozhat, itt talál egy cikket.


Ha tetszett a poszt, a Bukszát a Facebookon is lehet szeretni.