Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Először Orbán szólal fel napirend előtt, majd a korrupcióval vádolt fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztéséről tárgyalnak.


Az ülés hétfőn 13 órakor a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik, amire valamennyi frakció reagálhat.

Ezt követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét: a Jobbik padsoraiban Pintér Tamás váltja Novák elődöt, a párt korábbi alelnökét, míg az LMP-ben Schiffer András volt frakcióvezető, társelnök helyét Hadházy Ákos Ányos veszi át.
A képviselők a mandátumigazolások után új tagot választanak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába, amire azért van szükség, mert Bártfai-Mager Andrea távozott a testületből, mivel postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos lett.

A parlamentnek döntenie kell a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogáról is, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte annak felfüggesztését a 168 óra című újságban nyilvánosságra került korrupciógyanús ügyben. Mengyi Roland korábban közölte, teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és azt kéri képviselőtársaitól, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését „a valóság mielőbbi tisztázása érdekében".
Kedden az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót hallgatják és vitatják meg a képviselők, majd a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat általános vitája kezdődhet meg.
Szerdán a vadászkamarai törvény módosítása mellett terítékre kerülnek energetikai és hírközlési témájú javaslatok is.