Hétfőn kezdődik a kitiltási botrány vádlottjának pere

-


Hétfőn kezdődik a Fővárosi Törvényszéken annak a férfinak a büntetőpere, aki 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy 2 milliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen. Konkrétan Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét nevezte meg, akinél közbenjárna.

T. Viktor Andrást a Fővárosi Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolja, amelyért 2–8 év szabadságvesztés szabható ki.

A Bunge Zrt. lobbistája azt a feladatot kapta, hogy lobbizzon az alapvető élelmiszerek, így az étolaj áfájának csökkentéséért. A lobbista ismerte a vádlottat, akinek az ajánlatáról tájékoztatta a céget és az amerikai követséget. Az amerikai hatóságok válaszul megszüntették a férfi vízumjogosultságát.

Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője a vádemelésről szóló tavaly decemberi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy sem személyes, sem egyéb kapcsolat nem mutatható ki a vádlott és Heim Péter között. A Századvég-csoport erre úgy reagált, hogy a Fővárosi Főügyészség tisztázta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t, kiderült ugyanis, hogy egy csaló visszaélt a cég nevével.