Hétfőn kemény, igazi tél kezdődik, éjjel -15 fok is lehet

Fotó: Bongarts/Getty Images / Alexander Hassenstein

-

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő napokban mindenütt havazni fog.


A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfő reggeltől mindenhol megnövekszik a felhőzet, és délnyugat felől egyre többfelé várható havazás. Az ország északkeleti és északnyugati csücskét leszámítva sokfelé hullik 1-5 cm-es hó, sőt a délnyugati tájakon (Zala, Somogy, Baranya déli része) 10 cm körüli friss hó várható. Sokfelé téli útviszonyokra, síkos, latyakos utakra számíthatunk. A több helyen megélénkülő délkeleti szél pedig hordhatja a pár centis havat. Egész napos, országos fagy lesz: reggel -15 és -6, délután -1 és -7 fok között alakul a hőmérséklet, ráadásul az élénk szélben még hidegebbet érzünk majd. Kemény, igazi téli időnk lesz.


Kedd hajnalban még keleten előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás vagy ónos szitálás. Napközben eleinte csökken, majd újra megnövekszik a felhőzet. Reggel -7, délután -1 fok körüli értékeket mérhetünk.

Szerdán borult lesz az ég, és országos csapadékra számíthatunk. Az ország északnyugati felén jelentős havazás valószínű, míg a délkeleti országrészben vegyesen lehet hó, havas eső, ónos eső, eső. Az északkeleti szél többfelé megerősödik, a Dunántúl északi részén hófúvásokat okoz. Nehéz lesz a közlekedés: északnyugaton, északon a havazás, a Tiszántúl északi tájain az ónos eső teheti síkossá az utakat. Reggel mindenhol fagyni fog, délután északnyugaton -1, délkeleten +2 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtök reggel még borongós időre van kilátás vegyes csapadékkal, majd nyugat felől csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet kevéssel 0 fok felett alakul délután.

Pénteken újabb nedves léghullám érkezik, mely a közben bekövetkező enyhülés miatt már mindenhol folyékony halmazállapotú lehet.