Hétfőn érkeznek az első menekültek az EU-ba a megállapodás keretében

-

Hétfőn érkezik Németországba a menekültválság kezeléséről kötött EU–Törökország-megállapodás keretében Törökországból befogadandó szír menekültek első csoportja – közölte pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője.


A szóvivő elmondta, hogy nagyjából 50 szíriai állampolgár, többnyire gyermekes családok érkeznek majd a menekültválság terheinek az EU és Törökország közötti megosztását szolgáló program első csoportjában. Az alsó-szászországi Friedlandban helyezik el őket a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson – tette hozzá.


Az EU–Törökország-megállapodás alapján az uniós országoknak egyelőre egy szíriai menekültekből álló 72 ezer fős kontingenst kellene befogadniuk Törökországtól, cserébe azért, hogy Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba átkelő menedékkérőket.

A szóvivő hozzátette: a német kormány azzal számol, hogy hétfőn megkezdődik a megállapodás másik központi elemének végrehajtása is, vagyis elkezdik visszaszállítani Törökországba az Égei-tengeren a görög szigetekre átkelt menedékkérőket.

Németországba az idén eddig nagyjából 100 ezer menedékkérő érkezett, pontos számukat várhatóan a jövő héten közli a belügyminisztérium. Az év első heteiben még rendre 2000 körül volt a naponta érkezők száma, az utóbbi hetekben pedig ez a szám a 100 körüli szintre süllyedt.