Heten meghaltak egy lövöldözésben India és Pakisztán határán

Fotó: AFP / STR

-


Lövöldözés robbant ki az India és Pakisztán között megosztott Kasmír tartomány vitatott határszakaszán, legalább hét ember meghalt, további 14 megsebesült. A lövöldözésben öt indiai civil, köztük egy 12 éves gyerek halt meg, és két pakisztáni civil is életét vesztette.

Az utóbbi időben fokozódtak a határvillongások a két atomfegyverrel rendelkező ország között annak ellenére, hogy biztonsági szakértőik a legmagasabb szinten tartanak találkozót augusztus 23–24-én Újdelhiben.

A két ország között pénteken robbant ki heves akna- és ágyútűz, éppen a pakisztáni függetlenségnapi ünnepen, egy nappal azelőtt, hogy India is megemlékezett a brit gyarmati uralom végéről.

Kasmír fel van osztva a nagyobbrészt hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosságú Pakisztán között. 1947 óta, amikor India függetlenné vált, és Pakisztán létrejött, a két ország három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért. Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a fegyveres villongások a határ mentén.