Hetekig nem lesz fűtés egy 40 lakásos budapesti házban

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Az ingatlant kizárták a gázszolgáltatásból, mert a felújításkor kiderült, hogy a ház régi fővezetéke nem kompatibilis az új rendszerrel. A társasháznak nincs elég pénze a vezeték kicserélésére, a munkálatok pedig legjobb esetben is csak egy hónap múlva kezdődhetnek el.


Napok óta fáznak egy belvárosi társasház lakói Budapesten. A Munkácsy Mihály utcában lévő épületben múlt csütörtök óta nincs se fűtés, se meleg víz, dacára a novemberi hidegnek – írja az atv.hu. A lakók szerint a közelmúltban feltúrták a belvárosi utcát, hogy kicseréljék a gázvezetéket. A Főgáz a múlt héten ki is függesztett egy tájékoztatót a társasházban, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy munkavégzés miatt átmenetileg szünetelni fog a gázszolgáltatás, és arra kérték a lakókat, biztosítsák a munkások hozzáférését a fogyasztói főelzárókhoz.

Ám javítás közben kiderült, hogy a lakóépületen belüli gázvezeték műszaki állapota nem alkalmas a biztonságos üzemeltetésre, ezért annak kicseréléséig leállították a gázszolgáltatást. A lakók kénytelenek voltak villanyradiátorokat és elektromos rezsót vásárolni, hogy átvészeljék a hideg napokat, de van olyan család, ahol a szülők 3 gyerekkel egy szobába költöztek, mert csak azt tudják befűteni.

A társasház közös képviselője szerint elég beütni a Google-ba, hogy mi az oka a társasházak gázelzárásának, és már meg is van a válasz. Ő több lakónak is elmondta már, hogy „a hírveréstől nem lesz gyorsabb a történet”. A közös képviselő szerint az alapvezeték felújítására több céggel felvették a kapcsolatot, akiktől árajánlatokat is kaptak. Ám a társasháznak nincs elegendő pénze.

Az árajánlatok szerint a munkálatok nagyjából 3,5-4 millió forintba kerülnének, a források előteremtéséhez minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia. Ezenkívül az önkormányzathoz fordulnak pályázaton kívüli támogatásért. A szolgáltatás visszaállítására leggyorsabban is egy hónap múlva kerülhet sor, azaz legjobb esetben is még december közepéig fűtés és meleg víz nélkül maradnak a Munkácsy Mihály utca 29. lakói.


A csatlakozó a házé

A Főgáz szerint először szeptember 28-án értesítették a társasházat, október 27-én pedig megismételték a felhívást arról, hogy november 10-én, 08.00-15.00 óra között gázszolgáltatási üzemszünet lesz az átkötési munkálatok miatt. A telekhatáron belül elhelyezkedő csatlakozóvezetéket (ami a társasház tulajdona) ismételten csak akkor helyezheti üzembe a Főgáz, ha az a további üzemeltetésre alkalmas műszaki állapotban van. A csatlakozóvezeték műszaki állapotát tömörség méréssel, nyomáspróbával ellenőrzik - írta közleményében a Főgáz. Ha rendszer nem ún. gáztömör állapotú, akkor addig nem állíthatják helyre a szolgáltatást, amíg a vezeték műszaki- és biztonsági szempontból nem lesz megfelelő.

Mivel a telekhatáron belül elhelyezkedő vezetékrendszer a társasház tulajdonában és üzemeltetésében van, javításáról a társasháznak kell saját költségén gondoskodnia. A gázszolgáltatás helyreállításával kapcsolatban november 16-ig a társasház részéről nem érkezett megkeresés a Főgázhoz.