Hetekig bujkált Brüsszelben a párizsi merényletek főszervezője

-

A november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét még nem kapták el.


A belga főváros Schaerbeek nevű negyedében található lakásban bujkált 20 napig a párizsi terrortámadás fő szervezője, Salah Abdeslam. A hatóságok december elején szereztek tudomást a lakásról - írta a La Derniére Heure című belga napilap az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva. A lakást egy másik gyanúsított bérelte hamis papírokkal, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A lakásban a merénylethez használt robbanószer, triaceton-triperoxid nyomaira bukkantak, valamint találtak három, robbanószer tárolására alkalmas, kézzel készített övet is. A helyszínen a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták.

A belga szövetségi ügynökség egyelőre nem kommentálta az értesülést. Salah Abdeslam még szökésben van, Belgium nemzetközi elfogadóparancsot adott ki ellene. Azt sem tudni, még Európában van-e.

A belga rendőrség első számú közellenségnek nevezte a férfit, akinek egyik testvére öngyilkos merényletet követett el a Bataclan koncertteremben, a másikat pedig a terroristafészeknek tartott városrészben, a brüsszeli Molenbeekben vettek őrizetbe a merénylet után pár nappal.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.