Hetedik áldozatát szedte a MERS Dél-Koreában

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Az államfő a gazdaság leépülésétől tart, ezért nyugalomra intette a meglehetős pánikba esett embereket. A Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttesben (MERS) megbetegedettek száma az újabb esetek azonosításával kilencvenötre emelkedett Dél-Koreában.


Pak Gun Hje államfő arra a kérte a lakosságot, ne reagálja túl a koronavírus okozta járványt, hogy elkerüljék Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának leépülését. A politikus a kormány ülésén hangsúlyozta: képesek úrrá lenni a MERS okozta fertőzéseken, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a megbetegedések mind a kórházakban keletkeztek.


Meglehet, az emberek aggódnak, de remélem nem reagálják túl a történteket, együttműködnek, hogy ne gyengüljön az ország gazdaságának aktivitása.

A Dél-Koreában kirobbant járvány miatt már 45 ezer kínai turista mondta le az útját június első felére.

Csö Kjung Hvan miniszterelnök-helyettes kedden arról számolt be, a kormány akciótervet indít annak érdekében, hogy a járvány terjedését még a héten megfékezzék.

A hatóságok hétfőn azt közölték, hogy huszonhárom új MERS-esetet regisztráltak, ezt azonban később nyolcra korrigálták. (Az Al Jazeera alábbi tudósításában még a 23 esetről van szó, és még csak hat halottja van a járványnak.)Mun Hjung Pjo egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a járvány terjedése már a héten alábbhagyhat, mert a vírus nem terjedt át a helyi közösségekre, a fertőzéseket sikerült a kórházakra korlátozni. "Óvatos előrejelzéseim szerint a járvány mára elérte a csúcspontját, és remélhetőleg már holnap vagy holnapután stabilizálódik a helyzet (azaz nem lesznek további fertőzések)" - jelentette ki.

Dél-Koreában mintegy 2900 embert helyeztek karantén alá a vírus terjedése miatt. Az országban május 20-án jelent meg a betegség, vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolta be.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: sem gyógyszer, sem más terápia, sem pedig védőoltás.