Hét magyar hajó is döntős a kajak-kenu Eb-n

Fotó: MTI/MTVA / RENE VOLFIK

-

HÁTTÉR

Az 500 és 1000 méteres elő- és középfutamokkal kezdődött pénteken a csehországi Racicében az Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott jobbára U23-as versenyzőkkel vesz részt.


Az Eb honlapja alapján a hosszabb távon – amelynek fináléira szombaton kerül sor – a Sarudi Alíz–Medveczky Erika kajakos duó (cikkünk nyitóképén) már az előfutamban elért harmadik helyével lépett tovább, míg az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna (K-1) előbb egy hatodik, majd egy harmadik helyet szerzett, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a legjobb kilenc közé jusson. Az első pályáján negyedik Sarudi Pál–Forgó Christopher-kenupáros ugyancsak egy középfutamos harmadik hellyel került döntőbe.


Ötszáz méteren a kenus Korisánszky Dávid és a Nádas Bence–Hérics Dávid kajakos duó megspórolta magának a délutáni futamot, ugyanis délelőtt az előfutamban egyaránt harmadikként ért célba, ami egyből finálét ért, míg a Bárdfalvi Márk (K-1) és a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású kajakos kvartett előbb hatodikként, majd a folytatásban harmadikként zárt, így ezek az egységek is készülhetnek a végjátékra. Ezen a távon – a női kajaknégyes és kenukettes kivételével – a vasárnapi zárónapon kerül sor a döntőkre.

Ezer méteren Szabó Kristóf (C-1) a B döntőben folytathatja a szereplését, míg Noé Bálint (K-1), a Janza Richárd–Korondy Tamás-kettős (K-2) és a Noé Bálint, Ilyés Róbert, Császár Gergely, Noé Milán összeállítású kajaknégyes előfutamából még továbbjutott, de a középfutamban már nem tudott megfelelő helyen végezni, így kiesett. Fél kilométeren Nagy Flóra (K-1) már az előfutam után, a Simán Fanni–Szilágyi Anett-kajakpáros pedig a középfutamot követően búcsúzott.

A férfi kenunégyeseknél 1000 méteren, illetve a női és férfi kenupárosoknál 500-on a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, így a Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf, Korisánszky Dávid összeállítású kvartett, illetve a címvédésre készülő Lakatos Zsanett–Takács Kincső-duó, valamint a Szabó Gábor–Bodonyi András-kettős ott versenyez majd először.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa-játékok, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz a fő verseny a sportág szereplői számára.

A Duna élőben közvetíti a kontinensbajnokság döntőit, szombaton Kammerer Zoltán és Kökény Roland, vasárnap pedig Szabó Gabriella, Vajda Attila, Dombi Rudolf és Dudás Miklós lesz a stúdióvendég.


A további program:

szombat:
1000 m-es és női K4 500 m-es döntők 9.05
200 m-es előfutamok 13.05
200 m-es középfutamok 14.45
vasárnap:
500 m-es és férfi K4 1000 m-es döntők 9.05
200 m-es döntők 12.05
5000 m-es döntők 14.37