Több mint hét évet is ülhet az unokázós csaló

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Hétmillió forintot csalt ki négy idős embertől a XI. kerületben.


Időskorúaktól csalt ki pénzt egy férfi és bűntársa Budapesten. A sértettek bajba jutott fiának vagy unokájának adták ki magukat telefonon.


A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség négyrendbeli csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy 41 éves férfival szemben, aki 2014 augusztusában és 2015 elején a XI. kerületben, rendszeres haszonszerzési céllal idős, a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személyek sérelmére követte el a csalásokat.

Az egyelőre ismeretlen bűntárs az éjszakai órákban hívta fel telefonon az idős embereket, és a sértettek fiának vagy unokájának adta ki magát. Minden esetben azt állította, hogy rokonuk ittasan közlekedési balesetet okozott, és a károk rendezésére azonnal pénzre van szüksége. Ezután a vádlott elment az átvert idősekhez az állítólagos unoka ismerősének vagy autószerelőjének adva ki magát, és minden esetben a kért összeggel távozott.

A bűnözők négy sértettől összesen mintegy 7 millió forintot csaltak ki.

A kerületi ügyészség négyrendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, és szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratban. A bűnhalmazat miatt hét és fél évig terjedő szabadságvesztést is kaphat az elfogott elkövető.