Hét éve nem adtak el ennyi új lakást Budapesten

Fotó: Getty Images / Giuseppe Cacace / Getty Images / Giuseppe Cacace

-

Az év végére el is fogyhat az azonnal beköltözhető, eladatlan lakáskészlet.


A Világgazdaság az OTP Jelzálogbank elemzésére hivatkozva azt írta, január és június között 1800 lakás kelt el.


Ez a szám legutóbb a válság kezdete előtt, 2008-ban volt ennél magasabb, és az elmúlt évek mélypontjához viszonyítva háromszorosára nőtt

– mondta a lapnak Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője, majd hozzátette, a favorit – csakúgy, mint 2014-ben – csaknem négyszáz eladással a XI. kerület, de a VIII. és a XIII. kerületben is háromszáznál több lakás kelt el június végéig.


Míg 2010 elején az érdeklődők a fővárosban 3800 azonnal költözhető új lakásból válogathattak, addig június végére ez az érték 530-ra csökkent, amihez nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik főváros szerte.

Bár az elemzés idén – nagyjából száz épületben – közel 1500 értékesítési céllal épített lakás átadásával számol, ez messze elmarad a kereslet nagyságától. Ugyanakkor a jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói folyamatosan javulnak, vagyis egyre többen foglalóznak le lakásokat az átadás vagy akár az építés kezdete előtt.

A nagy keresletet az is jól mutatja, hogy Budapesten alig lehet kapni albérletet, ha mégis, akkor azt pedig méregdrágán. Rezsi nélkül akár egyhavi fizetésünk is rámehet.