Hét év után feloldották a pakisztáni rabok kivégzésének tilalmát

-

Pakisztánban 2008 óta volt érvényben a halálbüntetésre vonatkozó részleges moratórium, amelyet most teljesen eltöröltek. A moratórium szerint kizárólag a terrorcselekmények miatt elítéltek kivégzését engedélyezték, a más bűncselekmények miatt elítéltek esetében a kötél általi kivégzést tiltották.


Emberi jogi szervezetek, az ENSZ és az Európai Unió elítélték a moratórium feloldását és a kivégzések gyors újraindítását. A tiltakozások ellenére „a kormány feloldotta a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot” – közölte az AFP francia hírügynökséggel a belügyminisztérium egyik magas rangú vezetője. A nevének elhallgatását kérő illetékes hozzátette, hogy a belügyminisztérium utasítást adott a vidéki hatóságoknak: haladéktalanul végezzenek ki valamennyi halálraítéltet, akinek a kegyelmi kérvényét elutasították. Az értesülést egy másik kormányilletékes is megerősítette.


„Megdöbbentő az a könnyedség, amellyel a kormány megtagadta alig két hónapja tett kötelezettségvállalásait” – mondta Sarah Belal, a halálraítéltek jogait védelmező Justice Projet Pakistan (JPP) civil szervezet jogásza, aki sok halálraítéltet véd. Belal ezzel a pesavari iskola elleni, 153 halálos áldozatot követelő decemberi tálib támadásra utalt, amely után Pakisztán engedélyezte a terrorcselekmények elkövetőinek kivégzését, de más elítéltek halálbüntetését továbbra is tiltotta.

Az Amnesty International szerint közel 8000 halálraítéltet őriznek jelenleg a 200 milliós Pakisztán börtöneiben. Több mint 500 kegyelmi kérvény vár elbírásra, 19-et már elutasítottak a szervezet szerint.


A moratórium fenntartása volt az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy Pakisztán bő egy éve bekerülhetett a fejlődő országok számára létrehozott európai uniós általános preferencia-rendszerbe (GSP), amelynek révén korlátok nélkül exportálhatott bizonyos termékeket, egyebek közt a kivitele több mint felét kitevő textilipari cikkeket az Európai Unióba.