Hét év alatt szüntették meg Felcsúton az évtizedes környezetkárosítást

Forrás: Google Street View

-

A Honvédelmi Minisztérium egykori üzemanyagbázisának területén volt erre szükség.A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a felszínre telepített, földdel fedett tartályokban különböző üzemanyagokat, így például gázolajat, kerozint, valamint benzint tároltak hosszú évtizedeken keresztül. A 2000-ben készült környezetvédelmi vizsgálatok azonban a telep több pontján szennyeződést mutattak ki: hosszú időn keresztül benzin és gázolaj szivárgott a talajba.


A kármentesítésre 2008-ban nyújtottak be pályázatot, amelyet megnyerve a HM Védelemgazdasági Hivatala mint projektgazda hamarosan munkához is látott.

Terület-előkészítés és lőszermentesítés után elbontották a tartályokat és egyéb építményeket, majd megtisztították a talajt, valamint a felszín alatti vizeket. A 875 millió forintból – száz százalékban az Európai Unió finanszírozásával – megvalósult kármentesítés záró dokumentációját a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség elfogadta. Ezzel a telep környezeti kármentesítésének folyamatát megnyugtatóan sikerült lezárni,


mind a helyi lakosok, mind pedig a környék ökoszisztémájának életében új fejezet kezdődhet


– fogalmazott a HM.

A telepet eredetileg a német hadsereg építette 1938-ban, azzal a céllal, hogy ott üzemanyagot tároljanak hadi felhasználásra. A háború után az eredeti telephelyrészt – amelyet német telepnek neveznek – több lépcsőben bővítették, egészen az 1980-as évek elejéig. A terület később is honvédelmi kezelésben maradt.