Hét európai városban mérkőznek meg a jövő női startupperei

Forrás: www.womenstartupcompetition.com

-

A magyar alapítású Women Startup Competition nyertesét idén a 7 európai országban tartott elődöntő után Londonban hirdetik ki. A március 8-i, budapesti elődöntőre március 1-jéig várják a jelentkezéseket.


Idén londoni döntővel, valamint Európa 7 országában tartott elődöntőkkel startol Magyarország egyetlen női startupversenye. Finnország, Németország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Magyarország és Anglia szolgál az elődöntők helyszínéül, ahol a csapatok szakértő zsűri előtt léphetnek színpadra. A Magyarországról 2014-ben indult Women Startup Competition célja a női cégalapítók támogatása és a női jelenlét fontosságának hangsúlyozása a startup szektorban.

2014 és 2016 között a Women Startup Competition, több mint 300 nemzetközi és hazai női startup jelentkezését fogadta és támogatta szakmailag. A jelentkezők száma évről-évre nő – az idei versenyre már 200 csapattól érkezett előregisztráció – , és a szervezők reményei szerint ez követendő példaként szolgál a szárnyaikat bontogató hazai tehetségeknek. A cél az, hogy a soron következő Women Startup Competition eseményen a nemzetközi piacra lépést tervező, innovatív magyar kkv-k még nagyobb arányban képviseltessék magukat.

Müller Tamás, a versenysorozat alapítója az idén negyedszer megnyitott versennyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Itthoni viszonylatban elég kevés befektető nyitott a hasonló kezdeményezések támogatására, ezért Londonba megyünk, hogy az ottani szemléletet mintaként vehessék át a hazai kockázatitőke-befektetők. Bízunk benne, hogy jó példákkal és inkubátor pályázatokkal e tendencia is változni fog a jövőben.”

A versenyben való részvétel egyetlen feltétele, hogy a startupok legalább 50%-ban hölgy tagokból álljanak. A korábbi versenyzők ötletei közül nem egy mára valósággá, mi több, sikertörténetté vált olyan területeken, mint a mobiltechnológia, a biotechnológiai fejlesztések, a divat, a művészet és a kulturális szolgáltatások. A Women Startup Competition közleménye hangsúlyozza: külön öröm, hogy a kisgyermekes anyukák is egyre nagyobb számban térnek vissza az üzleti körfogásba, és gyermekneveléssel kapcsolatos személyes tapasztalataikra alapozva jobbnál jobb ötleteket valósítanak meg.

A versenyre bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy terméke, szolgáltatása számot tarthat a nagyközönség és a befektetők érdeklődésére, az ötletek tekintetében semmilyen tematikai megkötés nincs.

A döntőbe két módon lehet bejutni: a helyi elődöntőkön való sikeres szereplés alapján vagy a párhuzamosan zajló online versenyen keresztül. Az összesen 6 helyi elődöntőből 6 nyertes csapat jut be egyenes ágon a Londonban megrendezésre kerülő döntőbe és az 5 napos felkészítő kurzusra. Az elődöntő összes résztvevője tovább jut az online versenybe, ahonnan a nemzetközi zsűri további 6 csapatot delegál a londoni döntőbe.

A budapesti elődöntőt március 8-án 18:00 és 22:30 között tartják a Prezi Irodájában (Nagymező u. 54-56, 1065). A csapatok az F6S online felületén március 1-ig jelentkezhetnek. Az esemény Facebook oldala minden héten új információkkal frissül.

A verseny másik házigazdája, Lukács Andrea a versennyel kapcsolatban elmondta: „Bízunk benne, hogy a rendezvény nagyszerű lehetőséget teremt a folyamatosan növekvő startup és befektetői közösség számára.” Hozzátette: „Az esemény hosszú távú célja egy olyan női vállalkozói és befektetői közösség építése, amely a jövőben is együttműködik, motivációt és anyagi támogatást nyújtva a női vállalkozók szakmai fejlődéséhez, érvényesüléséhez.”

Az időpontokról és a nevezésről bővebb információ a womenstartupcompetition.com oldalon elérhető.