Harryt akarta a trónon látni, minden előtte következőt kinyírt volna

Fotó: AFP/POOL/Ben Stansall / AFP/POOL/Ben Stansall

-

Egy szélsőséges meg akarta ölni Károly és Vilmos herceget, hogy Harry legyen a brit uralkodó.


Egy 37 éves szélsőjobboldali fanatikus úgy érzete, vörös haja miatt a társadalom peremére került, ezért akarta volna a szintén vörös hajú Harry herceget látni Nagy-Britannia trónján. A 37 éves Mark Colborne terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt bíróság elé kedden Londonban.

A southamptoni születésű férfit 2014 júniusában tartóztatták le. A rendőrség megtalálta a jegyzetfüzetét, amelyben Colborne leírta, hogy meg akar ölni „fekete hajú embereket” - számolt be a vádirat ismertetésekor Annabel Darlow ügyész.

Colborne állítólag Anders Breivikhez, ahhoz a norvég szélsőségeshez hasonlította magát, aki 2011-ban 77 ember gyilkolt le merényletsorozatban Norvégiában.

Jegyzeteiben Colborne gyűlölettel írt a „nem árjákról”, akiket „feketéknek és fehér bőrű idiótáknak” nevezett, valamint a fennálló rendszer, az állam szervezetek iránti utálatáról is feljegyzést készített - idézte a BBC Darlow-t.

Az interneten robbanóanyag után kutakodott, beszerzett vegyi anyagokat, hogy ciánt készíthessen, és vásárolt hozzá mindenféle kelléket, tölcsért, gumikesztyűt, maszkot - hangzott el a bíróság előtt. „Egy nagy megtorlást akarok, egy tömeges terrortámadást, amely ráirányítja a figyelmet nemcsak a magam, hanem a testvéreim fájdalmára" - írta.

Colborne-t az után tartóztatták le, hogy féltestvére megtalálta a vegyi anyagokat és feljegyzéseit a család southamptoni házában, és hívta a rendőrséget.