Herpeszt vetnek be a pontyok ellen Ausztráliában

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / H. Szabó Sándor

-

A korábbi erőfeszítések, úgy mint a csapdák kihelyezése és a kereskedelmi halászat, hosszú távon és ekkora területen költségesnek és jórészt hatástalannak bizonyultak.


Herpeszvírust készül bevetni a pontyok ellen az ausztrál kormány, amely 11 millió ausztrál dollárt, azaz 2,2 milliárd forintot áldoz a költségvetésből az ország legpusztítóbb édesvízi kártevőinek kiirtására.

A szakemberek a délkelet-ausztráliai Murray-Darling medence természetes vizeiben, 2018 vége felé akarják szabadjára engedni a vírus pontyspecifikus változatát - írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) hét éven át tesztelte a vírust az országban őshonos halfajokon és a Murray-, valamint a Darling-folyó mentén élő állatokon és megállapította, hogy az teljes biztonsággal bevethető a területen.

A pontyok veséjét, máját és kopoltyúját megtámadó herpeszvírus, a CyHV-3 általában 24 órán belül végez az áldozatával és hét napra van szüksége, hogy szemmel látható változást idézzen elő a bevetése helyszínén. Japán tavakban két hét alatt eltűnt az európai pontyok 70 százaléka. Kedvező hőmérséklet mellett 100 százalékos a hatásfoka.

A kártékony halak megfékezésére irányuló korábbi erőfeszítések, úgymint a csapdák kihelyezése és a kereskedelmi halászat, hosszú távon és ekkora területen költségesnek és jórészt hatástalannak bizonyultak. A meleg és alacsony oxigéntartalmú vizekben is gyorsan szaporodó pontyok évi 500 millió ausztrál dollár kárt okoznak a gazdaságban.