Here. Vagy multikopter. És már eladó magánlakásokat pásztáz

Fotó: AFP / FRANCOIS NASCIMBENI

-

Földhözragadt megoldások, szimpla fotós hirdetések mellett már repülő szerkezetekre rögzített kamerák kisfilmjeivel is kínálnak ingatlanokat Magyarországon. A módszer főleg a nagy értékű, jó adottságú ingatlanok tulajdonosainak jelenthet segítséget, de nem árt az óvatosság. A drónhasználat elég szabályozatlan.


Buda legdrágább, zöldövezeti kerületei után Pest sűrűn lakott belső területein is megjelentek a drónok, amelyek eladó ingatlanokról készítenek felvételeket. A VS.hu-nak például nemrég a XIII. kerületi Duna Plaza környékéről, két körzetből jelezték lakók, hogy többször is ilyen „zümmögő rovarok” tűntek fel az égen. Mindkét övezetben relatíve drágák az ingatlanok: a társasházakból álló Marina Parton és alig egy kilométerrel odébb, a családi házas kertvárosi részen is. A mini repülő szerkezetek kamerái pásztáztak és rögzítettek mindent – és nem csak egy-egy ingatlant.

A budapesti drónok nyoma után kutatva nem kellett sokáig böngészni a legnépszerűbb videómegosztón és a legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon. A YouTube-on gyorsan rátaláltunk számos olyan videóra, köztük budai luxusvillákra vagy Marina parti, Dunára néző lakásra, amelyről és környezetéről, panorámájáról drónra szerelt kamera készített felvételeket. Az ingatlan.com-on is percek alatt ki lehet szúrni olyan hirdetéseket, amelyekben szintén a XIII. kerületben, a pesti Belvároshoz legközelebbi kertvárosban, Angyalföldön kínálnak családi házakat mini repülőkről rögzített fotókkal.


Luxusvilla Nagykovácsiban egy drón szemével


Ingyen repül a jutalékért

A 600 ezres négyzetméterárnál is drágább Marina Parton a levegőből videókat készítő dronfelvetel.hu most éppen ingyenességgel akciózik. A pozsonyi székhelyre bejegyzett, Websupport s.r.o. tulajdonában álló magyar nyelvű oldalon látható filmes, „Gergely” (aki teljes nevét nem közli) nem kér pénzt a drónvideóért, mégis üzletet remél. A térítésmentes légi felvétel elkészítésekor ugyanis azt javasolja, hogy a tulaj bízza rá ingatlana eladását is, és így már garantált, hogy a legmagasabb árat kapja a lakásáért, házáért. Az ingyen drónvideó tehát valójában kuncsaftszerző promóció, arra szolgál, hogy kapcsolatba kerüljön a potenciális ügyfelekkel. Gergely repül az ingatlaneladás jutalékáért: légi ingatlanvadász.


lakáspiac, ingatlanpiac, drón

Mi a drón?

„A drón egy olyan HD-minőségű kamerát jelent, amely tud repülni.” Ezt a definíciót adja a szerkezetről a dronfelvetel.hu.

A drón (angol, drone = here, méh) pontos másodlagos jelentése pilóta nélküli robotrepülőgép, távirányítású mini repülő szerkezet, legelterjedtebb fajtája pedig a quadrocopter, egyszerűbben, magyarítva a multikopter.
Drágább típusaira profi kamera, de persze más is felszerelhető.

Egy nagy ingatlanközvetítő lánc franchise-partnerének alvállalkozójaként pár hónapja dolgozik ezzel a megoldással, és mint a VS.hu-nak mesélte, jó tapasztalatai vannak: bár csak kiegészítő eszközként alkalmazza a hagyományos fotók, alaprajzok mellett, mégis így tud kitűnni az egymással egyébként öldöklő versenyt folytató közvetítők közül.

Ezen a piacon ugyanis évek óta kemény a harc. Amint egy jól eladható lakás kikerül a piacra, a közvetítők egyszerre ugranak rá, ráadásul mindenki kizárólagos értékesítési jogért küzd. És itt jön be az ingyenes drónfelvétel.

Ha egy közvetítő egyszersmind filmes is, és ingatlanos szolgálatai mellett emlékbe még egy filmet is forgat a magasból a házról és a környékéről, az versenyelőnyt jelenthet neki. Saját állítása szerint Gergelynek is több megbízása van, amióta a drónt is beveti.


Nem csak kamerát cipelhetnek

A drónok nem csak Magyarországon, sőt nem elsősorban Magyarországon terjednek rohamosan. A nem katonai felhasználású, 200 dollárnál olcsóbb távirányítású repülő eszközökből az idén világszerte már több mint 1 millió üzemel majd, közülük 300 ezer 2015-ben talál gazdára – jelezte előre a Deloitte tanácsadó cég. Legnagyobb piacuk Amerika, amely irányt is mutat a távirányítású minirepülők sokoldalú, nemcsak katonai, hanem üzleti és kifejezetten ingatlanpiaci célú felhasználásában is.

Dollártízmilliós luxusházak, rendkívüli helyszínen, páratlan kilátással, óriási telekkel, látványos növényzettel – az USA-ban először, még évekkel ezelőtt, ilyen ingatlanokat kínáltak drónvideók bevetésével. Azóta bővült a kör: már ott és Nyugat-Európában is így hirdetik az értékes, nagy ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági területek egy részét is, hogy jól belátható legyen az ingatlan és a leendő ingatlanbiznisz mérete is. Ahol nagy összegű adásvétel a tét, nem értelmetlen és nem luxus drónfilmek elkészíttetése – különösen, hogy ez nem is drága, sem ott, sem itthon, bár magából a szerkezetből van több ezer dolláros, illetve 1 millió forintnál drágább is.

A sokoldalú felhasználás ellenére azért nem mindenki örül a drónok szaporodásának. Akinek a lakása közelében repkedtek már ilyen szerkezetek, azok amiatt bosszankodhatnak, hogy magánszférájukat és tulajdonukat akaratukon kívül légi felvétel örökíti meg. Pedig a speciális ingatlanok tulajdonosai nem csak a kamerától tarthatnak. Egy drónra elvileg bármit lehet rögzíteni: extrém esetben akár egy robbanószerkezetet is.Amerikában van a legtöbb

Jó okkal aggódnak ott különösen, ahol a távirányítású minirepülők a legelterjedtebbek: az Egyesült Államokban. Washingtonban idén január végén célpont lett a szigorúan védett, de mégis hiányos biztonságú Fehér Ház is, amelynek kertjében robbanószer nélküli szerkezet landolt, Párizs közelében pedig március elején egy katonai szempontból érzékeny település, Seine-Port fölött repült át egy másik ilyen. Akik félnek, azok pontosan tudják, mitől kell tartani: az amerikai hadsereg maga éppen drónokkal likvidált Al-Kaida-tagokat februárban Jemenben, Al-Shabaab-terroristákat pedig a napokban Szomáliában.

Idehaza nem a haszon, hanem a kár volt az, ami látványosan ráirányította a figyelmet a drónok alkalmazására az ingatlanszektorban. Amikor tavaly júliusban leégett a világörökség részének tekintett Andrássy úti palota 2400 négyzetméteres tetőtere a budapesti Kodály köröndön, az oltásban pedig lakhatatlanná vált a teljes ház, drónról készített látványos kisfilm rögzítette azt, ami maradt. Üszkös romokat ott, ahol nem volt ritka a luxuslakások 1 millió forint körüli négyzetméterára, és ahol több mint félmilliárdos ingatlanfejlesztés volt tervben. Ez utóbbi a tűzvész miatt nagyjából megduplázódott, és minimum évekbe telik, mire a renoválás eredményét ismét rögzítheti egy drónvideó. Kérdés, hogy ezt milyen körülmények között, milyen feltételek teljesülése esetén teheti majd meg.


Ez látszott a magasból az Andrássy úti tűzvész után


Szabályozási rés

A drónhasználat hazai szabályozása épp átalakulóban van. Egyrészt a szakértők kifejezetten elavultnak látják a mostani szabályokat, másrészt a gyakorlat biztonsági hézagokra utal. Egy-egy legális reptetéshez körülbelül 5 hatóság különböző engedélyét kell beszerezni, ezt nem mindenki teszi meg. Eddig évi 150-200 egyedi hatósági engedélyt kértek a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától, noha tavalyi becslések szerint csak magából quadrocopterből legalább tízszer ennyi van az országban, és tulajdonosaik rendszeresen használják is azokat. Ez mindenképpen szabályozási résre, így biztonsági résre is utal.

Ez pedig jogalkotási présbe szorított számos állami intézményt, köztük a biztonsági okok miatt érintett Alkotmányvédelmi Hivatalt, Terrorelhárítási Központot és Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot is. Elsősorban persze a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala van lépéskényszerben, ahol a hvg.hu értesülése szerint már tavaly ősszel elkészült egy munkaanyag. Törvénytervezet vagy a légügyi törvényt módosító javaslat viszont még nincs a parlament előtt a drónhasználat szabályozásáról. A prés még nem szorít eléggé.

Egy másik érintett, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egyelőre annyit tett, hogy tavaly novemberben nyilvánosságra hozott egy 23 oldalas ajánlást a „drónokkal megvalósított adatkezelésekről”. Ember legyen a talpán, aki – kezében multikopterével, reptetés előtt – elolvassa azt. De ha mégis eljut a 4. oldalig, megtudhatja, hogy „a drón által megvalósított adatkezelés a levegőben megy végbe”. Mi következik ebből? A hivatal egy mondattal később rámutat arra, hogy


olyan területeken is számolnia kell az állampolgároknak legintimebb magánszférájuk elleni hatásokkal, ahol eddig nem számítottak ilyen beavatkozásra.

Az adatvédelmi aggályok dacára mind többen vágnak drónos üzletbe. Forgatnak esküvőkön, nagyszabású partikon, és az eladó sorba került ingatlanokról profi felvételek készítését, készíttetését is többen vállalják. A felszállások számától, idejétől, a felvett nyersanyag hosszától, a szerkesztési igény bonyolultságától, a szükséges vágás, retusálás mértékétől és az átadandó anyag hosszától függően általában 15-50 ezer forintot kérnek a kuncsaftoktól, olykor ennél többet is.

Egyelőre ugyan nem tömegek rendelnek, mondják a VS.hu által megkérdezett ingatlanosok, de szerintük ez is kidobott pénz, ha valaki rosszul lövi be a lakása, háza árát, és a mindenképpen szükséges hagyományos hirdetésében nincs jó alaprajz és minőségi fotó a belsőről. Drónnal vagy drón nélkül, ilyen ugyanis mindenképp kell, hogy felkeltse az érdeklődést, és képbe hozza a potenciális vevőket.