Hende előírta, mikor mit tegyenek a kerítésépítők

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A honvédelmi miniszter utasítást adott ki a feladatokról. A tárca építőmérnökeinek még ezen a héten el kell készíteniük a szerb határra szánt kerítés típustervét.


A Magyar Közlönyben megjelent utasítás szerint munkacsoportot hoznak létre Dankó István közigazgatási államtitkár irányításával a schengeni határon megépülő – ahogy a közlemény fogalmaz – „sajátos építményfajták” létesítésére. A szervezet november végéig működik.


A munkacsoport elkészíti az ideiglenes biztonsági határzárral kapcsolatos feladattervet és a források biztosítását megalapozó költségszámvetést, majd azokat augusztus 5-éig, az ideiglenes biztonsági határzár kialakításáról szóló jelentést pedig szeptember 5-éig jóváhagyásra felterjeszti.

A minisztérium kijelölt építőmérnökeinek – a Belügyminisztériummal egyeztetve – öt napon belül kell elkészíteniük a „határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár” típustervét. Ők lesznek a művezetők is.

A miniszter egyúttal engedélyezte, hogy a honvédelmi szervezetek szükség esetén akár 200 főnél többet és 21 napnál hosszabbra is kirendeljenek az építkezésre.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet, így idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.