Hende Csaba szüntette meg a katonák életbiztosítását

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Ha a honvédségi jármű kárt okoz, a minisztérium közvetlenül fizet.


A jelenlegi szabályozás alapján a hősi halált halt tűzszerészek családtagjai számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter határozza meg, mert a katonáknak nincs élet- és felelősségbiztosítása.

A katonák biztosítása Hende Csaba minisztersége idején szűnt meg: szerinte a különböző biztosítások miatt több száz milliós többletkifizetés történt a tárcánál. Miniszterként kezdeményezte, hogy a honvédségi járműveken a jövőben ne legyen kötelező felelősségbiztosítás - írja az atv.hu.


"Ehelyett arra vállaltunk kötelezettséget a katonák felé, hogy a korábban a biztosító által fizetett kártérítéseket a jövőben a HM közvetlenül fizeti meg számukra"

– mondta a volt miniszter.

Hende szerint a katonák biztosítása a biztosító társaságoknak volt aránytalanul előnyös. Azóta a kártérítést a HM vállalja magára, vagyis a katonák semmivel sem jártak rosszabbul – mondta Hende. A honvédség és az állam a kártérítésen felül gondoskodik a hősi halottak eltemettetéséről, valamint biztosítja az árvák és az özvegyek ellátását is.