Hende Csaba szerint jelentősen romlott Európa biztonsági helyzete

Fotó: MTI/MTVA / Petr David Josek

-

A miniszter szerint minden tavaly tett NATO-vállalásunkat végre fogjuk hajtani. Igaz, valószínűleg jövőre sem veszünk új helikoptereket, és védelmi kiadásainkat is trükkös módon növeljük.


Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évben jelentősen romlott Európa biztonsági környezete – emelte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a NATO Parlamenti Közgyűlés Védelmi és Biztonsági Bizottság ülésén. Mint kifejtette: a Közel-Kelet és Észak-Afrika felől érkező menekültáradat miatt óriási migrációs nyomás nehezedik Európa keleti és déli országaira, s a nyugati országok számára is egyre nagyobb kihívást jelent. Emellett rendkívüli gyorsasággal előrejelezhetetlen fegyveres konfliktus alakult ki Európa keleti részén, Magyarország közvetlen szomszédságában, Ukrajnában.

A miniszter szerint az új kihívásokra a NATO jól reagált, a transzatlanti szövetség erősebb lett. A tavalyi walesi NATO-csúcson olyan döntések születtek – mint például a védelmi költségvetés növelése –, amelyekről korábban vitázni sem lehetett – tette hozzá Hende Csaba. Leszögezte: Magyarország maradéktalanul végrehajtja a NATO-csúcson tett vállalásait. A miniszter példaként kiemelte, hogy a héten benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint jövőre mintegy 50 milliárd forinttal növekedhet a Honvédelmi Minisztérium költségvetése.


Egyre súlyosabb problémát jelent a menekültáradat is


Mint a VS.hu megírta ugyanakkor, a növekmény mintegy fele nem a védelmi képességek növelésére megy majd, hanem a honvédelmi életpályamodellből adódó fizetésemeléseket finanszírozzák belőle. A 2016-os költségvetés számait nézve az is világosnak tűnik, hogy jövőre sem történik meg a honvédelemnek, a rendőrségnek, és a légimentő-szolgálatnak is nagyon fontos helikopterbeszerzés.

Több forrásunk is arról beszélt, hogy a kormány számára az elsődleges cél a jövő évi 2 százalékos deficitcél teljesítése. Múlt héten maga a kormányfő is azzal indokolta például a korábban kivezetni ígért különadók fenntartását, hogy azokra szükség van a 2016-os költségvetési célok teljesítéséhez. Forrásaink szerint Orbán Viktornak jelenleg nem fontos a helikopterbeszerzés, úgy gondolja, a tavaly megvett használt Mi–8-asokkal egy időre megoldódott a helyzet.