Hende Csaba nem akar újra sorkatonaságot

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Az újrázó tárcavezető azt azonban nem árulta el, hogy hány működőképes helikoptere van a magyar honvédségnek. Még idén szeretnének pontot tenni a „merevszárnyú” helikopterek és repülők beszerzési ügyének végére. A nap eddigi legrosszabb híre, hogy nem sikerült eladni a már nem használt MiG29-es harci repülőket.


Hende Csaba - a belügyminiszter-jelölthöz hasonlóan -  a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság összevont ülésén igyekezett elnyerni a képviselők bizalmát. Próbálkozását siker koronázta, hiszen a kormánypártok ismét őt javasolták a honvédelmi tárca élére.

A jelölt beszélt a honvédség kiemelt felelősségéről az ukrán konfliktus kapcsán. Beszámolt arról, hogy elkészült a honvédség fejlesztésének 10 éves terve, amelyet a NATO teljes egészében elfogadott. Ennek megfelelően a kormány 2016-tól évente a GDP 0,1 százalékával növeli a forrásokat. Megtudtuk azt is hogy a honvédség nemzeti intézmény, a miniszternek pedig a három harmadot kell képviselnie, ezért ötpárti konszenzusra fog törekedni.

Hende Csaba a legfontosabb eredmények közé sorolta, hogy kiszabadították a honvédelmi tárcát a korrupció és a pazarlás csapdájából. Felállították az önkéntes tartalékos rendszert, amely a tavalyi dunai rekordárvíznél már bizonyított. Sikeresen újratárgyalták a Gripen-szerződést, így a gépek többet repülhetnek. 3 milliárd forint többletforrásból fejlesztik tovább a fegyverzetet, ezzel lehetővé téve a levegő-föld rakéták felszerelését.

Az ellenzéki képviselők nagyon aggódtak a honvédség működéséért és a katonák megbecsüléséért. A régi-új miniszter azonban mindenkit megnyugtatott, amikor bejelentette, hogy kidolgozták a katonai életpályamodellt, amely ebben a ciklusban fog kiteljesedni. A tárcánál egyébként intenzíven dolgoznak a merevszárnyú helikopterek és repülők beszerzésén. Hende Csaba reményei szerint a tárgyalások már idén lezárulnak. Azt viszont továbbra sem tudhatjuk,  mert nem árulta el, hogy hány működőlépes helikoptere van a honvédségnek. A jelölt és az ellenzéki politikusok között vita alakult ki arról, hogy valóban csökkent-e a Gripenek bérleti díja. A már nem használt MiG29-es harci repülőkre egyelőre nincs még vevő. Részben a magyar honvédség látja majd el 2015-ben a baltikumi országok légtérvédelmét, míg Szlovéniában ugyanezt már idén teljesítjük  az olaszokkal közösen. A horvát légtér esetleges magyar védelmének ügye még kérdéses – jelezte a jelölt, aki nemmel felelt arra a kérdésre, hogy tervezik-e a sorkatonaság visszaállítását?


Ami mindig tudni szeretett volna Hende Csabáról, de eddig nem merte megkérdezni

Hende Csaba 54 éves jogász, ügyvéd, politikus. 1998 és 2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, majd 2005-ig az Orbán Viktor által életre hívott polgári körök koordinátora. 2002-től országgyűlési képviselő, 2005 és 2010 között az Országgyűlés jegyzője. 2010-től a második Orbán-kormány honvédelmi minisztere.