A Kökinél is rejtély, mit akarnak csinálni a menekültekkel

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Nagyon sok rendőr ment a Kőbánya-Kispesti vonatmegállóhoz, ugyanis sok menekült nem akart felszállni a Debrecenbe tartó vonatra. Korábban néhány menekülttel felszállt pár rendőr a vonatra, ám a többiek továbbra is a peronon vannak. A Kökin és a Keletinél is többször volt feszült a helyzet.


Helyszínen lévő tudósítónk délelőtti jelentése szerint az állomáson több a rendőr, mint a menekült. Nagyjából 100 rendőr van a helyszínen, akik sokági körbevették a menekülteket, két vágányt lezártak. Kora délutánra egy időre megszűnt a rendőrsorfal, ám mikor a menekültek újból elkezdtek kiabálni („We want go”), újból felálltak a rendőrök. Korábban azt kiabálták a menekültek, hogy „Freedom”.

Tudósítónk korábban úgy látta, a rendőrök kis csoportokban rakják fel a menekülteket a vonatra, amelyre ők is felszálltak. Ezt azonban később abbahagyták, aztán az összes menekültek felállították, majd visszaültették őket a földre, így nehéz megítélni, hogy mit terveznek a rendőrök, mindenesetre elég feszült volt a hangulat. Most „elindult a menet” – jelentette tudósítónk a helyszínről 1 óra körül, majd azt írta: készül valami, több rendőrön maszk és gumikesztyű van. Bemondták a Lajosmizse felé menő vonatot, akkor kezdett mindenki mozgolódni. Fél órával később viszont azt jelentette, téves riasztás volt az egész. Ez az epizód jól jellemzi az egész napos bizonytalanságot. Megkerestük a rendőrséget, pontosan mi a tervük a menekültekkel, de még nem válaszoltak.

A rendkívüli helyzetre tekintettel a Székesfehérvár–Tárnok viszonylatot áthelyezték Kelenföldre, ezek a vonatok onnan indulnak és oda érkeznek.
Kollégánk egy mentőautót is látott elmenni a helyszínről. Kiderült, egy asszonyt vittek el, a férjét és fiát a rendőrök szállították utána. Közben érkezett egy tolmács is, aki a rendőrök között van, de nem tudni, hogy a menekülteket segítő önkéntesek szervezték-e oda. A hangulat zömmel nyugodt volt.

A menekülteket hajnalban Kiskunhalasról indította útnak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A menekültek közül többen az állomáson közölték, nem hajlandók átszállni a Debrecenbe menő vonatra. A csoport kisebb része továbbutazott – közölte reggel a rendőrség.Az illegális bevándorlók a vasúti sínpár mellett részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve azt követelik, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

– írta reggel a rendőrség a közleményében.A menekültkérelmet beadók a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarország területén szabadon mozoghatnak, ám nyilvántartásba vételük után 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra kijelölt befogadóállomáson. A rendőrségi közlemény szerint senkit nem vettek őrizetbe.Teljesen elfoglalták a Keleti előtti területet a menekültek

A menekülteket kedden küldték ki a Keleti pályaudvarról, miután kezelhetetlenné vált a helyzet. A nemzetközi közlekedés egy órára leállt, a legutolsó verzió szerint azokat engedik be az állomásra, akiknek van érvényes úti okmányuk és szükség esetén vízumuk.

A helyzet az előző estihez képest nem változott. A pályaudvar előtti tér és a tranzitzóna is tele van menekültekkel, többen sátrakat állítottak. Reggel csendesen várakoztak, tudósítónk azt mondta, fél 11 körül kezdték skandálni többen, hogy „Freedom”, illetve „Germany”.

A rendőrök 11 után elkezdték átnézni a menekültek papírjait, emiatt sokan kiabálnak, a rendőrök lökdösődnek a menekültekkel. A hangulat folyamatosan változik, pár agresszívebb menekültet a többiek húztak vissza. A pályaudvar előtt megjelentek páncélos készenlétisek is. A rendőrökkel egy körül nagyjából száz menekült nézett szembe, „nem tudtak utánpótlás szerezni” - jelentette tudósítónk. A Keletinél a menekültek kettő előtt behúzódtak az árnyékba, de a rendőrök sem ellenőrzik a papírokat. Háromnegyed háromkor újra változott a helyzet, sok menekült ismét felállt a pályaudvar főbejáratát elálló rendőrsorfal elé. Ezúttal azonban csak meg akarták az egyenruhásoknak köszönni, hogy egy gyűlölködő mondatokat kiabáló szkinhedet pillanatok alatt eltávolítottak a helyszínről. „Thank you police, thank you police!”- skandálták.A Blikk tudósítása szerint reggel hét körül az aluljárószinten nagyon sok menekült feküdt a földön a pályaudvart elválasztó rácsoknál abban bízva, hogy előbb-utóbb bejutnak az állomásra. Az aluljáróból hangos gyereksírás hallatszott. A keddi tüntetés után a menekültek nagy része nem hagyta el a Keleti bejárat előtti részét. Elhagyták a tranzitzónákat, a nyílt utcán, a pályaudvar tövében és a lépcsőkön töltötték az éjszakát.

Reggel legalább két tucat rendőr állt sorfalat a pályaudvar főbejáratánál.


Illegális bevándorlás, Keleti pályaudvar, migráció, menekült


A dublini rendelet van érvényben

– hangsúlyozza most már a német nagykövetség is a honlapján.


A jelek szerint a menekülteket segítő csoportban, a Migration Aidben is ennek tudatában szervezkednek, van, aki azt írta, a helyzet feloldása érdekében fontos lenne tudatni a pályaudvar előtt dekkolókkal, hogy nincs mire várniuk.