„Helytelen cselekedettel” gyanúsítják a fogva tartott újságírót

Fotó: /

-

Egy EBESZ-képviselő felszólította a túszejtőket, hogy azonnal bocsássák szabadon Simon Ostrovskyt, az amerikai Vice News hírportál munkatársát, aki hetek óta tudósított az ukrán válságról. A szlavjanszki orosz szakadárok persze nem engedik el a riportert.


A több mint egy hete egy kelet-ukrajnai milícia fogságába került Ostrovskyról Sztella Horoseva, a szlavjanszki orosz szakadárok szóvivője azt nyilatkozta, hogy az újságíró jól van, de mindaddig fogva tartják, amíg a Vice News munkatársa ellen vizsgálat folyik. Horoseva az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) követelésére nem reagált bőbeszédűen, nem részletezte, mit rónak az újságíró terhére, csak annyit mondott, hogy Ostrovskyt „helytelen cselekedettel” gyanúsítják. A Vice News közleményében arról tájékoztatott, hogy kapcsolatban áll az Egyesült Államok külügyminisztériumával és más kormányzati szervekkel; jelenleg a szerkesztőség ennyit tud tenni Ostrovsky épségéért és biztonságáért.


Simon Ostrovsky és operatőre, Freddie Paxton együtt rögzítették a kelet-ukrajnai események egyik leghitelesebb videósorozatát, az Orosz rulett: Ukrajna inváziója című, eddig 28 részt megélt riportszériát.