Helyreigazítás


A 2016. január 13-án Hirtelen áremelés miatt fájhat Tarlós feje címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy 55 százalékkal emelte a biztonsági őrök óradíját a BKK-nak dolgozó vállalkozó, így spórolás miatt szüntette meg az Árpád hídi mozgólépcső őrzését a közlekedési cég, a BKK pedig idén 1 milliárddal fizethet többet, mint tavaly.

A valóság az, hogy a vállalkozó nem árat emelt, hanem az óradíjak azért emelkedtek, mert törvény írja elő a minimálisan fizetendő óradíj ajánlott mértékét. Törvényi változás történt, a lapunk által összehasonlított két óradíj két külön közbeszerzési eljárás eredménye. Az egyik a korábbi, már kifutott szerződésben szerepelt, a másik pedig a hatályos jogszabályoknak megfelelően lebonyolított eljárás eredményeként kötött új szerződésben.

A biztonsági őrök foglalkoztatása ugyanakkor nem fog többe kerülni a BKK-nak 2016-ban, mint az előző szerződéses időszakban, azaz 2014-ben vagy 2015-ben. A jegyellenőrzési és eseti jelleggel értékcikk-értékesítési, valamint személy- és vagyonvédelmi, illetve értékcikkszállítási biztosítási tevékenység ellátására változatlanul nettó 1 milliárd 950 millió Ft-ot tervezett a BKK 2016-ra is.

A cikk emellett alaptalanul állította párhuzamba, hogy az 1-es villamos vonalán található mozgólépcsők őrzését az óradíjak emelkedése, vagyis spórolás miatt szüneteltette a BKK. A valóság az, hogy az 1-es jelzésű villamos vonalán található mozgólépcsők üzemének felügyeletét – a BKV kérésére – a BKK a saját keretéből finanszírozott, metróbejáratoknál és éjszakai járatokon is jegyellenőrzést végző biztonsági őrökkel oldotta meg eddig átvezényléssel, azaz több metróállomásról allokált létszámot erre a feladatra. Az 1-es villamos vonalán található mozgólépcsők őrzése átmenetileg azért szünetelt, mert a BKK 2016 januárjától a szerződés alapfeladataira rendelte meg a szolgáltatást. A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. az utazók biztonsága érdekében megállapodott az 1-es villamos vonalán található mozgólépcsők őrzésének feladataiban. A megállapodás értelmében a BKK a távfelügyeleti rendszer kiépítéséig is biztosítja a helyszíni üzemügyeleteseket a BKV Zrt. üzemeltetésében lévő mozgólépcsőkre, így azokat a fővárosban közlekedők biztonságosan használhatják.