Helyi arab törzsek elöljárói hatni tudtak az Iszlám Államra

-

Keresztény túszokat több hónapos rabság után engedtek el a szélsőséges iszlamisták.


Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szabadon engedett harminchét idős asszír keresztény túszt, akiket még februárban rabolt el Haszaké tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet. A londoni székhelyű ellenzéki csoport jelentése szerint az idős keresztények szabadon bocsátását helyi arab törzsek elöljáróinak közbenjárásával sikerült elérni a dzsihadistáknál.

Az Asszír Emberi Jogi Hálózat nevű civil szervezet közölte, a szabadon bocsátott túszok visszatértek az északkelet-szíriai Tell-Tamer városába, és jó egészségben vannak. A szabadon engedettek között 27 nő van. Egy haszakéi asszír szervezet pedig arról számolt be, hogy a jövő hét elején reményeik szerint újabb keresztény túszokat enged el az IÁ.

A dzsihadisták februárban több mint 220 asszír keresztényt raboltak el Haszaké tartományban, közülük még 124-en vannak a szélsőséges szervezet fogságában. Az IÁ októberben három asszír foglyát kivégezte, de másokat tárgyalások után szabadon bocsátott. A polgárháború előtti huszonhárom millió fős szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények.