Helyesírási hiba miatt hagyták futni a bostoni robbantót

Fotó: Europress/Getty Images/Glenn DePriest / Europress/Getty Images/Glenn DePriest

-

Az oroszok két évvel a bostoni merénylet előtt figyelmeztették az FBI-t, hogy az idősebbik Carnajev testvér veszélyes lehet, de az amerikai hatóságok többször is elmulasztották letartóztatni. Ezalatt többször ki- és beutazott az országból Dagesztánba, ahol terroristának képezték ki.


A hamarosan nyilvánosságra kerülő kongresszusi jelentés szerint 2011 márciusában az orosz hírszerzés, az FSB (a volt KGB utódja) figyelmeztette az FBI-t, hogy veszélyes lehet a Dagesztánból Amerikába települt, csecsen háttérrel rendelkező, muszlim Carnajev család és különösen az idősebbik fiú, Tamerlan. Az orosz levél másfél oldalas volt és részletesen beszámolt a családról, kapcsolataikról és arról, hogy Tamerlan összefüggésbe hozható radikális muszlimokkal is. Ez volt az első alkalom, amikor az amerikaiak elfoghatták volna a terroristát, de ezután még háromszor hagyták futni. - -

Először...

Az orosz jelentés eredményeként az FBI, azon belül is egy bostoni terrorelhárítási csoport vizsgálatot indított Tamerlan ellen 2011 márciusában, aminek részeként személyesen ki is hallgatták. Ahhoz nem találták elég veszélyesnek, hogy megfigyelés alá helyezzék, viszont nyitottak róla egy feljegyzést a vám- és határvédelemi hatóság adatbázisában és neve felkerült egy olyan listára (az ún. Hot List-re), melyen azok a személyek szerepelnek, akiket félre kell vonni kihallgatásra minden alkalommal, amikor ki- vagy be akarnak lépni az Egyesült Államokba és azonnal riasztani kell az FBI-t. A vizsgálatot három hónappal később, 2011 júniusában befejezték Tamerlanról, azzal a konklúzióval, hogy nincs semmilyen kapcsolata semmilyen terrorszervezettel.

Másodszor...

Hat hónappal később, 2011 szeptember végén, az FSB újra küldött egy jelentést Amerikába, ezúttal nem az FBI-nak, hanem a CIA-nek. Ez a dokumentum az elsőhöz nagyon hasonló volt és újra felhívta a figyelmet a Carnajev családra. Annak nincs jele, hogy az FBI ennek nyomán újra belenézett-e a család vagy Tamerlan kapcsolataiba. Mindez történt azután, hogy a környéken kivégeztek három férfit, köztük Tamerlan egyik legjobb barátját, de nem tartóztattak le senkit. Csak két évvel később, a bostoni merénylet után fogtak el egy gyanúsítottat, aki állítólag éppen aláírt volna egy nyilatkozatot, mely szerint ő is és Tamerlan Carnajev is részt vett a 2011-es gyilkosságban, amikor rátámadt az egyik FBI ügynökre, aki ezért lelőtte. Tamerlant megint nem kérdezték ki.

Harmadszor...

A CIA-nek küldött orosz jelentés nyomán viszont az ügynökség kezdeményezésére Carnajev neve egy évre felkerült a terrorista figyelő rendszerbe, amely egy központi adatbázis több százezer potenciális terrorista nevével. A listán lévő személyeket félre kell vonni a reptéren és ki kell hallgatni, valamint riasztani kell az FBI-t és semmiképpen sem szabad kiengedni az országból (ez már szigorúbb eljárás, mint a Hot List-nél). 2012 januárjában a JFK reptérről indult Moszkvába, majd onnan Dagesztánba egy hat hónapos dzsihadista képzésre. A figyelő rendszernek megfelelően riasztották is a hatóságokat, azonban Tamerlant nem vonták félre kihallgatásra. Mégpedig azért nem, mert állítólag aznap közel száz olyan személy haladt át a reptéren, akiknek a neve fent volt a listán.

Negyedszer...

Hat hónap múlva, 2012 júliusában Tamerlan frissen képzett terroristaként érkezett vissza Amerikába. Megint áthaladt a reptéri ellenőrzésen. Eddigre már lejárt az az egy év, amíg szerepelt a listán. Azonban anno kétszer került fel a neve a lajstroma: az angol átírás szerint egyszer Tsarnaev, egyszer Tsarnayev-ként. Ezúttal már csak az utóbbi szerepelt a potenciális terroristák nevei között, de a férfi útlevelén az előbbi volt... 2013-ban öccsével, Dzsoharral két bombát robbantottak fel a bostoni maraton célszalagjánál. Hárman meghaltak és sokan súlyosan megsérültek. Tamerlant pár nappal később menekülés közben lelőtte az FBI, öccse az ítéletére vár.