Helyén marad a szlovák belügyminiszter

-

A kormánykoalíció egységesen kiállt mellette.


A szlovák parlamentben nem járt sikerrel a két legerősebb ellenzéki párt kezdeményezése Robert Kalinák belügyminiszter leváltására: a törvényhozás egész napos, teátrális jelenetekben bővelkedő vita után kedden késő este elutasította az indítványt.

Kalinák az ország történetében legrégebb óta tölti be a belügyminiszteri tisztséget. Leváltását a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom kezdeményezte. Az indítványozók szerint Kalinák megpróbált szőnyeg alá söpörni egy állítólagos adócsalási ügyet, melynek főszereplője egy – az ellenzék szerint kormányközeli – ingatlanvállalkozó, Ladislav Basternak. A belügyminiszter tagadta a vádakat. A leváltását célzó kezdeményezést az OLaNO-elnök személyes bosszújának nevezte, és azzal magyarázta, hogy a korábban médiavállalkozó Igor Matovicot adóelkerülés miatt kezdte vizsgálni a rendőrség nem sokkal a márciusi parlamenti választás előtt.

A belügyminiszter leváltását célzó indítványt 73 nem szavazattal, 58 igen mellett utasította el a 150 fős pozsonyi törvényhozás. Kalinák leváltásának nem volt gyakorlati esélye – a 85 mandátummal rendelkező négypárti kormánykoalíció egésze kiállt mellette, a négy ellenzéki párt pedig nem volt egységes.