Helyén marad a ciprusi kormány

Forrás: MTI/EPA

-

A konzervatívok nyertek a parlamenti választáson.


A kormányzó Demokratikus Tömörülés (DISY) nyert a parlamenti választásokon Ciprus görögök lakta részén. Az összes szavazat összeszámlálása alapján a DISY a voksok 30,69 százalékát szerezte meg, ezzel 18 képviselői helyet szerzett az 56 fős parlamentben, közölte a választási bizottság. Második helyen a Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) végzett a voksok 25,67 százalékával, ami 16 parlamenti mandátumot jelent.

A legutóbbi, 2011. május 22-i választásokhoz képest mindkét párt kevesebb voksot gyűjtött: a DISY-nek több mint három és fél, az AKEL-nek pedig hét százalékkal csökkent a támogatottsága.

A harmadik helyen végzett a Demokrata Párt (DIKO) 14,49 százalékkal (9 mandátum), őket követik a szociáldemokraták 6,18 százalékos támogatottsággal (3 mandátum). Emellett további négy kisebb tömörülésnek is sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges 3,6 százalékos parlamenti küszöböt, amelyet nemrég emeltek fel két százalékról. Köztük van a Nemzeti Népfront (ELAM) nevű párt, amelynek a voksok 3,71 százalékával most első ízben sikerült bejutnia a parlamentbe, és két képviselőt delegálhat. Az ELAM szoros kapcsolatot ápol a görög Arany Hajnal párttal.

A választási részvétel 67 százalékos volt, ami ciprusi viszonylatban rendkívüli alacsonynak mondható. A választás egyfajta fokmérője volt a 2018-ig hivatalban lévő elnök és kormányfő, a Demokratikus Tömörülés színeiben politizáló Nikosz Anasztasziadisz támogatottságának is. Ez volt ugyanis az első választás azóta, hogy a három éve hatalomra került Anasztasziadisz kormányzása idején 2013-ban Ciprus nemzetközi pénzügyi mentőcsomag igénybe vételére kényszerült.