Helmut Kohl keblére öleli Orbán Viktort

Fotó: MTI/MTVA / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna / MTI/MTVA / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

-

A volt német kancellár nagyon kedveseket mondott a magyar kormányfőről és találkozót kezdeményezett. A német szociáldemokraták kihasználnák az alkalmat.


A Bildnek adott interjút a 86 éves exkancellár. Ebben beszélt egy találkozóról Orbán Viktorral, amire a közeljövőben kerülhet sor, illetve arról, hogy – az Orbán Viktort érő sokféle bírálat ellenére – a magyar miniszterelnököt mindig védte, becsülte, szívvel-lélekkel elkötelezett európainak tartotta.


A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) hétfőn nyilatkozatban reagált a bejelentésre. A dokumentum szerint a párt bizakodva tekint az egykori kereszténydemokrata kancellár tervezett találkozójára a magyar miniszterelnökkel. „Helmut Kohl meggyőződéses európai, aki talán pozitívan hat majd Orbánra" - jelentette ki Katarina Barley SPD-főtitkár a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Barley úgy véli, hogy ez a találkozó többet hozhat, mint a Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Orbán Viktor közötti korábbi megbeszélések. „Horst Seehofer csak pártcélokra használta fel ezeket a találkozókat, hogy elhatárolódjon Angela Merkel német kancellártól és menekültpolitikájától" - vélte az SPD-főtitkár.

Katarina Barley egyúttal hangsúlyozta: a volt kancellárnak „arra is fel kellene használnia ezt az alkalmat, hogy nyíltan beszéljen Orbánnal a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságáról Magyarországon, valamint Orbánnak a menekültválságban tanúsított magatartásáról".

Steffen Seibert német kormányszóvivő hangsúlyozta: a kabinet semmilyen bírálatot nem fogalmaz meg Kohl és Orbán tervezett találkozójával kapcsolatban, a volt kancellár „teljesen szabadon dönt arról, hogy ki látogathatja meg őt, vagy kivel találkozik".