Helikopterrel kellett lehozni Török Zsolt társát a Himalájáról

-

Az aradi hegymászó a világ egyik legveszélyesebb csúcsára, a 8091 méteres Annapurnára igyekezett a Himalájában, amikor társát, George Poranciát elsodorta egy jéglavina. A fején megsérült hegymászó Törökkel még lement egy menedékhelyre, de másnap helikopterrel kellett lehozni. A román hegymászó már egy katmandui kórházban lábadozik, Törökék 2-3 nap múlva indulnak fölfelé.


A baleset utáni napon Porancia  a fáradságtól nem tudott tovább menni, egyre rosszabbul lett, ezért volt szükség a helikopteres mentésre. Az eset kb. 6000 ezer méteren történt: az 57 éves hegymászó annyira fáradt volt, hogy nem tudott  a lavina elől elhúzódni. Az expedíció három taggal folytatódik, terveik szerint a következő 2-3 napot az alaptáborban töltik, majd újra nekivágnak a hegynek.   Annapurna expedíció   Az aradi Török Zsolt hegymászó vezetésével 2014. március 28-án indult a román szervezésű expedíció az Annapurnára.  A hegy a világ öt legnehezebben mászható nyolcezres csúcsa közé tartozik a K2, a Nanga Parbat, a Kancsendzönga és a Dhaulagiri mellett. Az expedícióval a hegy meghódításán túl  Török Zsolt üzenni is szeretne – írja a 4bakancs.com blog: azzal, hogy egy 57 éves, kiváló fizikai állapotú hegymászót választott társának George Porancia személyében, példát szeretne mutatni a mai társadalmak gyakorlatával szemben, „akik perifériára sodorják az időseket, a munkában és más területen is teljesen kiszorítják őket”. Ezzel párhuzamosan az expedíció egy fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány zászlóját is magával vitte, felhívva a figyelmet kirekesztésükre.   Annapurna expedíció  
A jelenlegi expedíció egy öt évre tervezett sorozat kezdete, része a „Román expedíciók a Top 5-ön” projektnek. A másfél-két hónapra tervezett expedíciót oxigénpalack és serpák nélkül tervezik véghezvinni.