Helikopter-baleset: kiemelték a holttesteket a roncsok közül

Fotó: MTI/MTVA / Natacha Pisarenko

-

Kiemelték a TF1 francia kereskedelmi televízió túlélőshow-jának argentínai forgatása közben, a helikopter-balesetben meghalt tíz ember holttestét a roncsok közül. Megkezdték a helyszíni vizsgálatokat annak kiderítésére, hogy a két gép hogyan ütközhetett össze a levegőben.


A francia televíziókban sugárzott felvétel szerint a két helikopter mintegy 100 méteres magasságban egymás felett repült párhuzamosan, amikor az alacsonyabban haladó megemelkedett, és alulról meglökte a felette repülő másik gépet. Mindkét helikopter letért az útjáról és néhány másodpercen belül lezuhant. A francia média által megszólaltatott szakértők szerint a tragédiát emberi hiba okozhatta. A képek alapján több szakember szerint is úgy tűnik, hogy a hátrébb repülő gép nem érzékelte az előrébb haladó járművet. A légi katasztrófák kivizsgálásával foglalkozó francia hivatal szakértői a párizsi ügyészség felkérésére már elindultak a helyszínre, ahol a helyi hatóságokkal együtt fogják vizsgálni a szerencsétlenség okait.A tragédia a TF1 Dropped című műsorának forgatása közben történt, a 2800 lakosú Villa Castelli nevű település közelében. A harmadik éve tartó sorozat élsportoló szereplőinek szélsőséges természeti körülmények között kellett versenyfeladatokat teljesíteniük. A balesetben három francia sportolón (a 400 méteres női gyors 2012-es olimpiai aranyérmese, Camille Muffat, Alexis Vastine olimpiai harmadik bokszoló és Florence Arthaud vitorlázó) kívül a tévéstáb öt tagja, valamint a gép két helyi pilótája vesztette éltét. A szerencsétlenséget senki nem élte túl.


Andres Navarrete polgármester szerint a helikopterek az Argentína északnyugati részén található Quebrada del yeso hegyvidékes térségbe tartottak. A versenyzőket bekötött szemmel helikoptereken vitték az idegen környezetbe, ahol 72 órájuk lett volna, hogy találjanak egy olyan helyet, ahol feltölthetik a mobiltelefonjaikat. A keresést végig filmezte a tévéstáb.

Az öt utas szállítására alkalmas Eurocopter típusú helikopterek bokros vidéken zuhantak le. Szemtanúk arról számoltak be, hogy azonnal kigyulladtak, és csak tüzet lehetett látni. César Angulo, a tartomány közbiztonsági felelőse szerint a tíz holttest felismerhetetlenné vált a tűz miatt.


Franciaországban több helyen is megemlékeztek este az elhunyt sportolókról, többek között Nizzában, ahonnan az egyik áldozat, Camille Muffat származott, és ahol a városháza homlokzatára kifeszítették a sportoló portréját.