Heisler: Szűk baráti körben összeültek félni az antiszemitizmustól

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Nem félni és nem megfelelni kell az aktuális hatalomnak, hanem párbeszédet kell folytatni a másik féllel.


Mind a politika pártoknak, mind az egyházi szervezeteknek is abba kellene hagyniuk az antiszemitizmussal való riogatást – írja Heisler András a HVG.hu-ban. A Mazsihisz elnöke szerint a nemrég Budapesten megrendezett cionista konferencián jellemzően csak az antiszemitizmus, a bezárkózás és a pártpolitikai helyezkedés volt a beszédtéma. A konferencián nem voltak jelen sem a kutatók, sem a tudósok, akik az antiszemitizmus témájáról érdemben nyilatkozni tudtak volna.

A konferencia egyfelől kizárta a külvilágot, az elfogulatlan hozzáértőket, másrészt a magyarországi zsidó közösség jó részét is. Heiszler szerint a konferencián


egy szűk baráti körben összeültek a zsidók magukban félni az egyre erősödő antiszemitizmustól, úgy, hogy mindenki lássa, egyedül ők félnek hitelesen.

Heiszler azt is kritizálta, hogy a konferencia retorikája egybecsengett a kormány migránsellenes kampányával, amit a kormányoldal képviseletében Mikola István államtitkár és OECD-nagykövet elő is adott. Heisler szerint a magyar zsidó közösségek nem egyszer hajlamosnak mutatkoztak mindig éppen olyan típusú antiszemitizmustól félni, amilyentől a hatalom szerette volna, hogy féljenek.

Az elnök azt is mondta, hogy mivel közeleg a Ros Hasono, a zsidó újév napja, ideje szembenézni azzal, mit tettek, mit mulasztottak el, és végiggondolni, mire kell törekedniük a jövőben.


A Mazsihisz vezetése ezekkel a tanulságokkal és ígéretekkel kíván nekivágni az 5777-es zsinagógai esztendőnek. Úgy gondoljuk, ez nem csak a templomjáró zsidók számára lehet érdekes. Legyenek Önök is a tanúink: kérjék számon egy év múlva, hogy mire jutottunk

írta Heisler.