Heisler otthagyja a Sorsok Házát

Fotó: MTI/Kallos Bea

A Mazsihisz elnöke döntéséről levélben értesítette Schmidt Máriát, a Sorsok Háza vezetőjét. A kooperáció hiányát rótta fel neki.


Távozik a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Erről levélben tájékoztatta Schmidt Máriát, a Józsefvárosban épülő új emlékközpont vezetőjét – olvasható a Népszabadság Online-on. Heisler András szerint Schmidt Mária ebben az ügyben az „együttműködési készség teljes hiányáról” tett bizonyságot, és a projekt szemléletéről, valamint a kiállítás forgatókönyvéről sem kaptak információt. A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése a múlt hónapban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól, rajtuk kívül több zsidó szervezet is beszállt a bojkottba.


Schmidt nehéz szívvel olvasta Heisler levelét

Értetlenséggel vette tudomásul Heisler döntését Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója, hogy Heisler András távozik a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből. Schmidt Mária Heislernek címzett levelében nehezményezi, hogy a Mazsihisz vezetője nem kért elnézést Karsai Lászlónak, a Mazsihisz január 21-én tartott sajtótájékoztatóján elhangzott sértő szavaiért. Schmidt nem érti Heisler türelmetlenségét a Sorsok Háza ügyében, amelynek forgatókönyvén a főigazgató levele szerint folyamatosan dolgoznak munkatársaikkal, és amelyet április végén, pészah és húsvét után szeretnének bemutatni a nemzetközi testület tagjainak.