Hegedűs Csaba: Lehet demokráciát játszani, csak nem érdemes

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség 23 év után leváltott elnöke szerint ötvenes pulzussal képtelenség irányítani, utóda ígéretei pedig csak a választásig tartottak.


A magyar válogatott csupán egyetlen kvótát szerzett a Las Vegas-i világbajnokságon, és egyetlen érmet sem hoztak haza a magyar versenyzők a vébéről, ilyen 2007 óta nem fordult elő. Hegedűs Csaba 23 éven át volt a magyar szövetség elnöke, idén január 30-án azonban a közgyűlés váltott, és Németh Szilárd került a helyére. Az egykori olimpiai bajnok Hegedűs Havas Henrik 3 menet című műsorában beszélt arról, hogy korábban sok kritika érte állítólagos autokrata vezetési stílusáért, ő azonban nem ért ezzel egyet.


Ötvenes pulzussal képtelenség irányítani. A versenyeken nem lehet megjelenni szétesett személyiségjegyekkel, a sportolókat képessé kell tenni arra, hogy akár átmenjenek a falon.

„Lehet demokráciát játszani, de nem érdemes, mert nem egyszerű huszonnégyezerszer dönteni egy nap, és jól.”


Hegedűs és Németh


Havas Henrik megjegyezte, hogy a Hegedűs ellen szervezkedők osztottak, szoroztak, és úgy érezték, ha Némethtel több pénz érkezik a sportágba, akkor legyen ő. „Nincs is ezzel semmi gondom, de azt látom az azóta eltelt időben, hogy többségében ezek ígérvények voltak” – mondta Hegedűs.


Amikor Havas rákérdezett, hogy érkezett-e pénz, az egykori elnök azt válaszolta, hogy eddig még nem, de ehhez valószínűleg komolyabb előkészítés kell. Hegedűs szerint sokkal szomorúbb, hogy egyesek megfogalmazták:


az ígéret a választásig szólt.

Tény azonban, hogy radikális változtatásokra van szükség, hiszen a riói olimpiáig kevesebb mint egy év van hátra. „Odajött hozzám Lőrincz Tamás, aki elárulta, hogy fél attól, hogy jön egy sérülés, egy peches mérkőzés. Nagyon nehéz lesz az előttünk álló fél év a kvalifikáció lezárásig. Én pedig mindent megteszek, hogy mellettük álljak, és képviselni fogom őket. A testi edzettségen kívül nagyon fontos, hogy a sportolók lelkiállapota, önbizalma is teljes legyen.”


Hegedűs és az egyetlen Las Vegas-i kvótaszerző, Lőrincz Viktor


Nagy volt a döbbenet és a riadalom, amikor felröppent a hír, hogy a 2020-as olimpián már nem fog szerepelni a birkózás. Hegedűs számára csodálatos élmény volt, amikor azt látta, hogy például Irán és az Egyesült Államok, akik 30 éve nem értenek egyet semmiben, most összefogtak.


Az iráni csapat-világbajnokságon az iráni elnök személyesen, testőrök nélkül ment le a díjkiosztásra,

és ő maga akasztotta az érmeket a sportolók nyakába. Igenis van létjogosultsága ennek a sportágnak” – nyilatkozta Hegedűs a SportKlub adásában.


A teljes interjú: