Háztetőkről mentik az embereket az elsodort Dzsószóból - videó

Fotó: MTI/AP/Kyodo News / -------------------

-

Drámai képeket közölnek a világ tévétársaságai a japán városból, amely víz alá került az áradásban átszakadt gát miatt. A folyamatos esőzések miatt százezreknek javasolják, hogy hagyják el otthonukat.


Az Ibaraki prefektúrában lévő Kinugava folyó mintegy 80 méteren átszakította a gátat és elöntötte a 65 ezer lakosú Dzsoszó város nagy részét. A helyi katasztrófavédelem adatai szerint az ár több embert elsodort.


A mentésben katonákat is bevetettek. A mentőalakulatok helikopterekkel is igyekeznek az embereket elszállítani az elárasztott területről. Sokan az épületek magasabb pontjára húzódva, kezükben ruhát lobogtatva próbálják észrevétetni magukat. A hömpölygő ár járműveket ragadott magával, illetve fából épült lakóházakat tépett le alapjairól. Egy nőnek nyoma veszett, házát sárlavina borította be.

Japán középső és északkeleti részén az elmúlt három napban több mint 600-700 milliméter csapadék hullott. A heves esőzéseket a kedden lecsapó Etau tájfun idézte elő. Az ország legnagyobb szigetét, Honsút ugyanakkor egy másik trópusi vihar, a Kilo is fenyegeti, amely hamarosan eléri partjait. A rendkívüli időjárási körülmények miatt szerdán az országban számos repülőgépjáratot töröltek, miközben a hatóságok mintegy félmillió embernek javasolták, hogy elővigyázatosságból hagyják el lakhelyüket.