Házkutatást tartottak Trump volt kampányfőnökénél

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Paul Manafort házából iratokat vitt el az FBI.


Rajtaütésszerű házkutatást tartott az FBI Donald Trump volt kampánymenedzsere, Paul Manafort virginiai házában. A házkutatás két hete történt, de csak most derült ki – írja a The Washington Post. Manafort szóvivője, Jason Maloni megerősítette a lapinformációt.

A házkutatásról előzetesen nem értesítették a volt kampánymenedzsert. Az FBI nyomozói, akik a Robert Mueller különleges ügyész irányította vizsgálóbizottsággal működtek együtt, kora reggel jelentek meg Manafort házában, és több dokumentumot magukkal vittek.

Az információkat sem az FBI, sem Mueller hivatala nem kívánta kommentálni.

Manafort volt Trump első kampánymenedzsere a tavalyi elnökválasztási kampányban. Az elnök még tavaly nyáron lemondásra késztette őt korábbi orosz és ukrán kapcsolatai miatt. Kapcsolatrendszerét és üzleti ügyeit több kongresszusi bizottság vizsgálja, és a feltárásban részt vesz az elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság is.

Manafort a kongresszusi meghallgatásokon nem akart részt venni, de megegyezett a vizsgálóbizottságokkal, hogy együttműködik velük. A szenátus igazságügyi bizottságának közleményében tudatta, hogy Manafort eddig több mint 400 oldalnyi dokumentumot adott át. A volt kampánymenedzser a szenátus hírszerzési bizottságát is tájékoztatta, a többi között arról az orosz ügyvédnővel folytatott találkozóról is, amelyre tavaly, a New York-i Trump-toronyban került sor, Trump vejének és fiának a részvételével.